Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Co jste nevěděli o čokoládě: Závislost na ní je nemožná

Sladkému pokušení ve formě čokolády se odolává jen těžko
Sladkému pokušení ve formě čokolády se odolává jen těžko  (Autor: Ilustrační foto Blesk)
Autor: Zuzana Pšenicová, mivrk - 
6. května 2012
06:50

V průměru prý sníme ročně devět kilo čokolády. Vypadá to, že jsou mezi námi i čokoholici. Pro ně má Blesk spoustu odpovědí na otázky kolem jejich »drogy«.

Z čeho se skládá čokoláda? Hlavně z kakaové masy a cukru. Do této směsi se přidává kakaové máslo a sójový lecitin. Je ovšem rozdíl mezi hořkou, mléčnou a bílou čokoládou.

Je nějaká norma čistoty čokolády? Není, ale je zákonem daný předpis, který určuje, že v kakaovém másle může být maximálně pět procent jiného rostlinného tuku. Musí to být uvedeno na obalu.

Proč se některá čokoláda rozpouští hůř než jiná? Čím víc kakaového másla je v čokoládě, tím lépe se rozpouští. Kakaové máslo má nízký bod tání (kolem 36 stupňů). Někteří výrobci přidávají pro snazší rozpouštění čisté máslo. Pak se čokoláda může rozpouštět už při 32 stupních.

Jak moc kalorická je čokoláda? Tmavá čokoláda má kolem 550 kalorií na 100 gramů. Mléčná a bílá čokoláda obnášejí asi 650 kalorií na 100 gramů.

Je pravda, že s čokoládou se dá i hubnout? Samotná čokoláda nepřispívá k hubnutí, ale denně kousek může pomoci, abychom nepřibírali tím, že jím zaženeme náhlou chuť na něco sladkého a nedáme si hned tučný dort.

Jsou některé druhy čokolády zdravější než jiné? Ano. Tmavé čokolády s nejméně 70 procenty kakaa jsou zdravější než mléčné čokolády. Kvůli vysokému obsahu kakaa dostanete do těla zdravé látky, jako je theobromin, který stimuluje srdce a polyfenoly, které jsou účinné proti zánětům.

Opravdu dělá čokoláda lidi šťastnými? Může povzbuzovat. Uvolňuje serotonin, jemuž se říká hormon štěstí. Cítíme se pak spokojenější. Ostatně v čokoládě je také fenyletylamin, který koluje v našich žilách, když jsme zamilovaní.

Zmenšuje čokoláda chuť na sex? To by muselo být hodně čokolády, aby člověk ztratil chuť na sex. Ostatně – když jsme po ní šťastnější, máme více chuti na sex, ne?

Můžeme se na ní stát závislí? Ne. Neexistuje žádný vědecký výzkum, který by to potvrdil.

Vyvolává čokoláda akné? Ne, studie ukazují, že mezi konzumací čokolády a akné není žádná souvislost.

Jak se čokoláda vyrábí

Nejdůležitější součástí jsou kakaové boby (nejčastěji z Jižní Ameriky nebo Afriky). Tyto plody se fermentují – nechají zkvasit, což je důležité pro vůni. Pak se vysuší a vyčistí.

Kakaové boby se jemně umelou a smíchají s dalšími přísadami, například cukrem nebo vanilkou. Tato masa se rozehřeje a promíchá, to se opakuje… Tento proces může trvat až tři dny. Čím déle, tím fajnovější druh vznikne. Nakonec je tekutá čokoláda nalita do různých forem, třeba zajíčků.

Čokodruhy

U čokolády platí, že čím víc kakaa, o to menší je obsah tuku a cukru. Jsou tři základní druhy:

Mléčná: Má relativně hodně cukru, ale méně obsahu kakaa (kolem 30 procent). Složky: Cukr, kakaové máslo, sušené mléko, kakaová masa vanilka.

Tmavá: Má vysoký obsah kakaa. Čím vyšší, tím je čokoláda hořčí. Je v ní nejméně 50 procent kakaa. Složky: Kakaová masa, cukr, kakaové máslo, sójový lecitin.

Bílá: Je bílá, protože v ní není kakao, obvykle jen kakaové máslo, sušené mléko, cukr a vanilka.

Dobrota s mravenci

Výrobci čokolády často experimentují. Představte si, že už vymysleli čokoládu s konopím, rybí moučkou, s chilli, šunkou a pepřem nebo také s pivem! Největší »chuťovka« je ale asi čokoláda se sušenými mravenci.

renata37 ( 17. května 2012 09:51 )

no fuj já čokoládu nesnáším ještě jednou fuj.

sexymozek ( 6. května 2012 13:18 )

Taky si myslim.

teufel ( 6. května 2012 12:48 )

Jsi něco hulil ne?

Zobrazit celou diskusi