Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejslavnější palma světa: Máme ji i u nás

Autor: red - 
8. dubna 2012
21:09

Tato vzácná palma roste na jediném místě na světě – na Seychelách. Její semena jsou velmi vzácná a je skvělé, že majitelem jednoho exempláře je botanická zahrada v Praze.

Palmy, které rostou jedině na tomto místě v Indickém oceánu se jmenují Lodoicea maldivica (ono maldivica – maledivská – vzniklo omylem, když námořníci objevili Seychely a mysleli si, že jsou Maledivách). Ořechy těhcto palem jsou největším druhem semen na světě, váží 15–20 kilogramů (délka 30 cm, šířka 20 cm).

Není divu, že pověrčiví námořníci, když viděli ve vodě tyto obří předměty, báli se, že to jsou dračí vece. Seychelšilané si tyto pozoruhodné palmy chrání jako oko v hlavě. Ročně mohou poslat do okolního světa pouze 10 semen.

Tisková mluvčí Botanické zahrady Praha Marcela Uhlíková: "Semeno máme od roku 2005, kdy jsme ho zakoupili v Bonnu. Podařilo se ho nám naklíčit, ale nerostlo, proto se z něj stal exponát."

Kde to je

Palmy najdete jen na dvou seychelských ostrovech v Indickém oceánu – na Praslinu a Curieuse. Nikde jinde ve světě volně nerostou.

chandler29 ( 9. dubna 2012 08:50 )

Dobrý den, na titulním obrázku se nachází klasická kokosová palma, která se vyskutuje úplně všude nikoliv slavná Lodoicea maldivica nebo neboli Coco de Mer. Palma Lodoicea maldivica vypadá zcela jinak.

galerimys ( 9. dubna 2012 00:49 )

Vcera jsem take zkusil http://jakosen.webz.cz a musim rict, ze jsem nadseny! Prekonalo veskera ma ocekavani.. wow!

Zobrazit celou diskusi