Jsme zmlsaní! Zmrzlinu chceme šampaňskou

Římský císař Nero, který si prý nechával chladivou pochoutku míchat ze sněhu, medu a ovocných šťáv, by nad dnešním výběrem žasnul.
Zmrzlináři mají žně. Udeřila vedra a k jejich stánkům se klikatí fronty. Zájem o chladivou pochoutku je obrovský. Naštěstí mají vyprahlí zákazníci z čeho vybírat, protože fantazie výrobců nezná mezí. V podobě zmrzliny se už dá koupit skoro všechno, například i oblíbená tyčinka Deli nebo oplatka Delissa, dokonce i bonbóny Bon Pari. Gurmáni si nenechají ujít zmrzliny s chutí alkoholu. Římský císař Nero, který si prý nechával chladivou pochoutku míchat ze sněhu, medu a ovocných šťáv, by žasnul. Dnes by si mohl koupit kelímek mražené pochoutky Mart de champagne! "Je o ni docela zájem. Lidi jsou zvědaví, jak chutná. Říkám jim ale, že se po ní moc neopijou," potvrdil jeden z prodejců. Naopak pivní zmrzlina Čechy kupodivu nezaujala. Prodejci ji stáhli z trhu. V Anglii je ale velkým hitem a stojí kolem tří liber. Na našem trhu je zmrzlina s chutí melounu nebo švestek a skořice, lákadlem je vydlabaný pomeranč nebo citrón naplněný sorbetem (speciální ovocná zmrzlina), který stojí přibližně 160 korun a je patrně nejdražší mraženou pochoutkou na trhu. K nejlevnějším patří balení 16 zmrzlin na dřívku, které je celkem za 42 korun. Na odbyt jde i zmrzlina točená. V cukrárně Don Pablo v Praze 4 jí vyrobí a prodají denně kolem stovky litrů! Novinky jsou i ve způsobu balení. Vedle obřích zmrzlin na dřívku jsou k dostání i minizmrzlinky. Na trhu je i MaxiBon. Že je to vanilková zmrzlina s kousky čokolády, to by ještě nebylo nic tak mimořádného. Tahle je ale navíc v kakaové sušence. Děti pobaví zmrzlina na dřívku Modrej jazyk. Její název odpovídá skutečnosti. Kdo ji jí, obarví si jazyk na modro. Zájem o novinky potvrdil i Jaroslav Kokeš, ředitel firmy Allmond, která výrobcům zmrzlin dodává suroviny: "Hodně jde na odbyt whisky cream, dále cookies s příchutí keksů nebo coccomio, což je kokos s čokoládou." Zkrátka nepřijdou ani dietáři. Na trhu je několik druhů zmrzlin určených například pro ty, kdo mají bezlepkovou dietu, nebo pro diabetiky. S těmi se svezou i lidé, kteří touží po štíhlé linii, ale mlsání se nechtějí vzdát. Jak se vyrábí ledová pochoutka? Zmrzlina se vyrábí za tepla nebo za studena. Za studena se prášek na její výrobu důkladně smíchá s cukrem a potom se promíchá s vodou nebo s mlékem. Pak se ještě přidá požadovaná příchuť. Pochopitelně se při výrobě také zamrazuje. Tak se vyrábějí jednodušší zmrzliny, výroba některých zmrazených pochoutek je ale složitější. Ty se pak při výpusti ze stroje do vaničky protírají krémy nebo například při výrobě stracciatelly čokoládovými lupínky. Ještě složitější je výroba zmrzlin za tepla, tedy pasterizovaných. V tom případě se směs nejprve zahřeje asi na 85 stupňů, teprve potom se zamrazuje. Zatímco za studena vyrobená zmrzlina se obvykle musí spotřebovat během jednoho dne, pasterizovaná má delší trvanlivost. Z čeho můžeme vybírat? Sladké a sladkokyselé: cappuccino, nugát, smetanovo-karamelové carapino, jogurt, stracciatella, tiramisu, karamel, mák, Deli, Delissa, Bon Pari Alkoholové: punč, šampaňské, peprmit, vaječný koňak, víno malaga z rozinek Ovocné: borůvky, ostružiny, višně, brusinky, meloun, grep, kiwi, mango, banán, ananas, maracuja, univerzální tutti-frutti Historie zmrzliny 1. stol. - podle některých pramenů si nechával římský císař Nero připravit pochoutku ze sněhu, medu a ovocných šťáv 13. stol. - benátský cestovatel Marco Polo přivezl z cest po Asii do Evropy první recept na výrobu zmrzliny 16. stol. - v Itálii objevili, jak zmrazit směs pro výrobu zmrzliny pomocí soli a ledu 1846 - Nancy Johnsonová vynalezla v New Jersey ruční přenosný mrazicí přístroj 1851 - Jacob Fussell spouští v Baltimore první poloprůmyslovou výrobu zmrzliny 1904 - na veletrhu v Saint Louis byla poprvé podávána zmrzlina v oplatkovém kornoutu 1926 - Clarence Vogt zkonstruoval a uvedl do provozu zařízení umožňující masovou produkci zmrzliny 1930 - byl vynalezen »suchý led« - pevný kysličník uhličitý, který umožňuje skladování a pouliční prodej zmrzliny Kde snědí nejvíce zmrzliny: stát spotřeba Nový Zéland 26,3 USA 22,5 Kanada 17,8 Švýcarsko 14,4 ČR 9,6 Uvedeno v litrech za rok na osobu