Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Leváci pozor! Máte dnes svátek

Leváctví prozradí ruka, kterou spontálně chytáte míč, nebo jako v případě Obamy, použijete ji k otírání čela
Leváctví prozradí ruka, kterou spontálně chytáte míč, nebo jako v případě Obamy, použijete ji k otírání čela  (Autor: ČTK, EPA)
Autor: Adam Jaroš - 
13. srpna 2011
08:00

Možná to ani nevíte a máte dnes svátek. Třináctého srpna je totiž mezinárodní den levorukosti. Svátek by měl podle mezinárodní levácké společnosti Lefthanders International, upozorňovat na nástrahy, které na leváky číhají v pravorukém světě. A že jich není málo. Podle některých studií prý levákům dokonce zkracují život.

V minulosti byli leváci pronásledováni podobně jako čarodějnice a ještě donedávna byli násilím přeučováni na praváky. To v řadě případů vyvolávalo i pomočování, nebo koktavost. I v současném světě na ně číhá řada úskalí. Problémem je psaní zleva do prava, tvary různého nářadí i umístění ovládacích prvků na řadě přístrojů. Extrémním případem může být třeba cirkulárka.

Slaví i praváci

Řada praváků svátek slaví tak, že používá levoruké varianty nejrůznějších věcí. Pokud jste praváci a chcete se k oslavě připojit, otevřete si víno leváckou vývrtkou a nakrájejte chlebíčky leváckým nožem. Že to není až tak těžké? Přehoďte si počítačovou myš do druhé ruky, a pokud vás ani toto nepřesvědčí, zkuste napsat levačkou několik řádek perem. To už je výkon, který zvládne málokterý pravák.

Být levák je na levačku

Leváci mají levou ruku obratnější než pravou, a protože ji častěji používají, mají ji i silnější. Podobně mají lidé vyvinutější i jedno oko, nebo jednu nohu. Kupříkladu dominance levého oka je ale zhruba třikrát častější než levorukost. Podle výzkumů z roku 1988 a 1992 prý leváci umírají o 9 let dříve než praváci i kvůli tomu, že je svět pravoruký. Přestože další vědci závěry zpochybnili, je pro leváky pravácký svět mnohdy vážně nebezpečný. Kupříkladu cirkulárky jsou konstruované pro praváky a řada pušek po přiložení k levému oku vystřeluje nábojnice vysokou rychlostí střelci do obličeje.

Ve sportu mají výhodu

Leváctví může mít i řadu výhod. Třeba v šermu, judu, boxu, baseballu, tenise, nebo hokeji. Hra v opačné orientaci je často pro soupeře oříšek. Třeba takový běh, nebo rychlobruslení je ale nutí kroužit na oválu zprava doleva a tedy víc se odrážet svojí slabší nohou.

Co levák, to génius

Mezi leváky je řada vynikajících osobností. Až se zdá, že co génius v nějakém oboru, to levák. Leváci byli prý Leonardo da Vinci, Michelangelo, Goethe, Mozart, Beethoven, nebo Julius Caesar. Z novodobých leváků pak britská královna, princ Charles i William, Albert Einstein, Jimi Hendrix, Marilin Monroe, Josef Lada, Mucha nebo Picasso. Podpisy vykružují levačkou i Barack Obama, Paul McCartney nebo Bill Gates.

Co usnadňuje levákům život

Vývrtka na víno – Otáčí se na druhou stranu. Leváci tak nemusí štelovat ruku do nepříjemných pozic, ani k vyndávání zátky používat slabší ruku.

Pravítka a měřidla – Pravítko, úhloměr i svinovací metr. Oproti praváckým verzím mají číslice obráceně a proto si leváci při práci s nimi nestíní vlastní rukou, ani nemají číslice hlavou vzhůru.

Nůžky – Od manikurních po kadeřnické. Pravoruké nůžky totiž v levé ruce nestříhají tak dobře, protože jsou obráceně. Navíc díky obrácené ergonomii nepříjemně tlačí do rukou.

Kuchyňské náčiní – především u elektrických kráječů je použití druhé ruky úplně nemožné. Podobně i u otvíračů konzerv.

Pera a psací potřeby – Psaní levou rukou není žádná sranda. Levoruké děti si hřbetem ruky písmena rozmazávají a hrotem pera ryjí do stránky díry. Pro leváky proto vyvinuli speciální pera.

Počítačové myši – U těch nejobyčejnějších je jedno, jestli je používá levák, nebo pravák. Pohodlné kvalitní myši ale do druhé ruky jen tak přehodit nemůžete. Na trhu ale příliš časté nejsou.

Golfové sety – V golfu se používá rukavice na dominantní ruku, hole také nejdou používat obráceně a některé firmy vyrábí levácké sety.

gogo ( 13. srpna 2011 17:06 )

Co všechno a kdo všechno nemá svátek ....

e.44 ( 13. srpna 2011 15:35 )

Na obě otázky se dá odpovědět steně a jednoduše - NE. Za minulého režimu (a někde bohužel i dnes), to bylo o zrůdnosti normalizace. Prostě všechno a všechny "srovnat" jakýmkoliv způsobem do té jediné "správné" normy.

vilaamalka ( 13. srpna 2011 11:11 )

To je pěkná blbost. A praváci mají svátek každý den? Jdu na panáka,ale vlastně až zítra.

karel.fodor ( 13. srpna 2011 10:01 )

Probudim se-vstanu probudim se vsichni pryc najednou pod schodami padla na mne plechovka plna Primalexu Jdu do pokoje. Na policce- uplne nahore vidim neco.Ceho jsem si drive nevsimnul Slapnu na 1 pricku a..vse se na mne prevrhlo Jdu do sklepa podelany strachy a tak chci rosvitit kdyz na mne znenadani dala vroucny polibek Zehlicka jdu zadnim vchodem,protoze jsem vcera nastval Metaře,ktery nam vzdycky v zime hrabe svou lopatou zmrzly snih a my se mu vzdycky za oknem s hruzou podivame do jeho ocich a vypravime si hruzne historky,ktere o nem koluji A jak tak sahnu na kliku-ejhle rozpalena kvuli zlodejum A tak tedy hledam kde byc h zchladil.Tak pozdeji zkousim prolezt malym otvorem a ejhle dalsi nastraha-nenapadna detska pistole ktera mne pripomela,ze se hlava nestrka kam nema a tak tedy jdu oknem si reknete logicky kdyz uz neni zbiti,tedy v te chvily je mi nabliti a ejhle okno,ktere mi pripomina spásu,ze dosahnu sveho vytouzeneho cile jenze vidim,ze nekdo vola jakoby o pomoc a ze strachu bezim tedy jako slusny,vychovany kdy mne napadlo treba zazvonit jenze jak jsem ti popisoval ty moje zada po nocnim probuzenim na zacatku meho pribehu nejaky aktivista-polil schody vodou a ta namrzla takze muj usmev od huby k hube vstric tomu nahore,ze jsem takovy LEVÁK jsem si ustlal a v te chvily jako hrdina filmu MATRIX kdy jsem levitoval ve vzdusnem prostredi jako stihaci pilot Top GUN a akcni hrdina z filmu lIKVIDATOR,kdy byl donucen opustit letadlo kvuli zradcum ve vlastnich radach. Takze svatek nesvatek jsem nakonec rad a stastny,ze nejsem SÁM DOMA HEZKOU SOBOTU PREJI VAS MACAULAY CULKIN

Zobrazit celou diskusi