Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hello Kitty: Nápad za 5 miliard dolarů

Autor: zuf - 
15. srpna 2011
07:07

"Není to špatné," prohlásil nenadšeně šéf mladé japonské výtvarnice, když mu předložila návrh bílé kočičky s červenou mašlí. Jenže to Hello Kitty dost podcenil. Už během prvního roku se stala hitem a své mateřské firmě jen dosud vydělala přes 5 miliard dolarů. Víte, jaké jsou nejvýnosnější nápady poslední doby?

Hello Kitty

Postavičku Hello Kitty, která letos oslaví už 36. narozeniny, stvořila japonská výtvarnice Yuko Shimizu pro společnost Sanrio.

Přestože byla původně určena jako motiv pro děti, získala si popularitu i mezi dospělými uživatelkami, zejména v Asii. Podle informací své mateřské společnosti už Hello Kitty vydělala 5 miliard dolarů a její popularita stále roste.

Co o ní nevíte: Hello Kitty je i hvězdou filmů pro dospělé. V USA se prodával masážní přístroj na krční páteř s motivem Hello Kitty, neměl ale příliš úspěch. Tedy až do té doby, kdy jej objevili producenti pornofilmů a začali využívat jako vibrátor. Počet prodaných přístrojů prudce stoupl.

Facebook

Facebook a jeho otec Mark Zuckerberg Facebook a jeho otec Mark Zuckerberg | Profimedia.cz

Nejrozšířenější sociální síť Facebook každý den vyžívá 650 miliónů lidí po celém světě.Slouží zejména k udržování kontaktů, zábavě a sdílení článků, fotek a videí. U jeho zrodu stál v roce 2004 student Harvardu Mark Zuckerberg a podle filmu síť založil poté, co se s ním rozešla milovaná dívka.

Rozchod se mu vyplatil, podle odborných odhadů má dnes Facebook hodnotu až 100 miliard dolarů.

Co o něm nevíte: Na webu Lamebook.com zase najdete ty nejtrapnější statusy a komentáře, které se na Facebooku objevily.

Harry Potter

Harry Potter Harry Potter | Profimedia.cz

Příběh mladého čaroděje mohl snadno skončit v šuplíku. Naštěstí ale měla Joanne Rowlingová dost trpělivosti a i když její rukopis dvanáctkrát odmítli, nevzdala se.

Výše jejího majetku, na který si díky knize přišla, se odhaduje na miliardu dolarů. Harry Potter ale nevydělal jenom jí, obrovské tržby přináší i filmová verze příběhu a prodej figurek a dalších předmětů.

Co o něm nevíte: Mozkomory, temné postavy, které vysávají z lidí štěstí a radost, autorka vytvořila jako zosobnění deprese, se kterou má své zkušenosti. V knize jako účinný lék na mozkomory i depresi funguje čokoláda.

iPhone

iPhone - technologický úspěch, který je možné v klidu oslavit iPhone - technologický úspěch, který je možné v klidu oslavit | Profimedia.cz

Chytrý mobilní telefon iPhone, který umí kromě volání také fotit, prohlížet  internet, přehrávat hudbu a umožňuje hrát hry, se stal hitem hned po svém uvedení na trh. Veřejnosti jej Steve Jobs oficiálně představil v roce 2007.

Tržby za iPhone tvoří skoro polovinu výdělku společnosti Apple, která vyrábí také počítače Mac, mp3 přehrávače iPod a počítačové tablety iPad. Jen za první čtvrtletí letošního roku vydělal iPhone kolem 3 miliard dolarů.

Co o něm nevíte: Majitelé iPhone nemusí vymýšlet výmluvy, když zaspí do práce. Už několikrát se totiž stalo, že systém iPhone nezvládl změnu času nebo letopočtu a jeho budík ráno zkrátka nebudil. Masové zaspávání postihlo při přechodu na zimní čas v roce 2010 a při přelomu let 2010/2011 i Českou republiku.

Boty Converse

Converse Converse | Converse

Boty Converse není třeba dlouze představovat. Dobrou reklamu jim dělá řada celebrit, které si boty s typickou hvězdou v logu zamilovaly. Společnost Converse založil už v roce 1908 Marquis M. Converse.

Popularita conversek neklesá ani v novém tisíciletí, proto bylo překvapením, když společnost v roce 2003 vyhlásila bankrot. Slavnou značku naštěstí zachránila finanční injekce firmy Nike, která Converse koupila za 305 miliónů dolarů.

Co o nich nevíte: Konversky s oblibou nosil i frontman kapely Nirvana Kurt Cobain. Jeden pár měl zřejmě na noze i v den, kdy spáchal sebevraždu. Dodnes se ale řeší, jestli to náhodou nebyly boty konkurenční firmy Vans.

Twilight – Stmívání

Twilight – Stmívání Twilight – Stmívání | Profimedia.cz

Stephanie Meyerová se inspirovala oblíbenou upírskou tematikou, obalila ji romantickým příběhem zakázané lásky a dala vzniknout novodovému fenoménu Twilight.

Příběh dívky Belly, která se zamiluje do upíra Edwarda, se dočkal i filmového zpracování, které nastartovalo doslova celosvětovou hysterii. Jen dosud natočené první tři díly filmové ságy už vydělaly téměř miliardu dolarů.

Co o něm nevíte: Autorka bestselleru, který ze žebříčku nejčtenějších knih sesadil Harryho Pottera, před ságou Stmívání nenapsala jedinou knihu. Pak se jí jednou zdál inspirativní sen o dívce a upírovi, kteří si spolu povídají na sluncem zalité louce. Během tří měsíců byl první díl ságy na světě.

Angry Birds

Angry Birds Angry Birds | Angry Birds

Hra, ve které se naštvaní ptáci snaží pomstít zeleným prasatům za únos svých vajíček,  je dnes k dostání na počítačích, mobilních telefonech, konzolích a dokonce se chystá i filmové zpracování. První verzi hry vydala na konci roku 2009 finská společnost Rovio Mobile.

Původní Angry Birds vydělali společnosti přes 70 miliónů dolarů, aktualizovaní Angry Birds Rio pak stihli přinést do kapes tvůrců dalších 30 miliónů dolarů už prvních deset dní po zahájení prodeje.

Co o nich nevíte: Mezi vášnivé fanoušky hry Angry Birds patří i britský premiér David Cameron nebo australská zpěvačka Kylie Minogue.

Hanah Montana

Miley Cyrus se proslavila jako Hanah Montana Miley Cyrus se proslavila jako Hanah Montana | Profimedia.cz

Hannah Montana je hlavní hrdinka stejnojmenného amerického seriálu. Příběh dospívající dívky, která žije dvojím životem a před veřejností ukrývá svou identitu popové hvězdy, pochází z pera scénáristy společnosti Disney Michaela Poryese.

Story mladé popové hvězdičky se dočkala i filmového zpracování a tvář její představitelky, herečky Miley Cyrus, dnes najdete na oblečení, školních pomůckách nebo kosmetice. V roce 2008 se odhadovalo, že značka Hannah Montana pro Disney vydělala 155 miliónů dolarů, dnes může být částka trojnásobná.

Co o ní nevíte: Miley Cyrus byla zvolena prestižním pánským časopisem jako jedna ze 100 nejvíce sexy žen světa.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi