Pravda o vajíčkách

Víte, že čerstvá vejce nemohou plavat? Poznejte dokonale nedílnou součást našeho jídelníčku.
Kolem vajíček je mnoho nejasného. Říká se, že slepice snášejí cholesterolové bomby. Nyní se spekuluje o barvě. Má vliv na kvalitu? Šeptanda říká, že vajíčka s hnědou skořápkou jsou chutnější. Barva skořápky však zákazníky příliš nezajímá. Když se podařilo zkřížit jihoamerické slepice tak, že snášely unikátní zelená vejce, žádný hit to na trhu nebyl. Ohledně vajec panuje mnoho mýtů. Například strach z cholesterolu je podle vědců nepodložený. Již dlouho se tvrdí: Ten kdo je zdravý, nemusí ráno jedno vejce odmítat. I při denní konzumaci neohrožuje srdce a krevní oběh. Jen diabetici a lidé trpící poruchou látkové výměny a alergičtí na bílek se musejí této pochoutky vzdát. Pod skořápkou ale hraje barva skutečně velkou roli. Intenzita barvy žloutku vyplývá z krmení. Tam, kde je slunečně žlutý, signalizuje dostatek kukuřice. Mastné kyseliny ve vajíčku jsou paradoxně pro srdce velmi zdravé. Ovšem je fakt, že získat vajíčko bez cholesterolu je nemožné. Slepice, která snášejí zlatá vejce, neexistují. Existují zato slepice, snášející vajíčka se dvěma žloutky. Mnohdy jde o mladé slípky. Krvavé tečky, které se ve vajíčku někdy vyskytují, nejsou žádné zárodky kuřat, ale krev či tkáň slepice, která pronikla v počáteční fázi vývoje vajíčka dovnitř skrze skořápku. Vyskytují se i vajíčka bez žloutku, jde o následek podráždění tkáně, kdy je vejce sneseno předčasně. Pokud se vajíčko dostane na stůl ihned po snesení, nemá správnou chuť. Ideální je jíst ho tak po třech dnech. Mimoto se čerstvá vajíčka nedají pořádně loupat. Vaječná blána je přilepená k skořápce, což po pár dnech nehrozí kvůli vrstvě vzduchu, která se do vajíčka mezi skořápku a membránu dostane. Obchodníci na trhu rádi používají různé triky. Vědí, že tzv. domácí vejce jdou mnohem lépe na odbyt a dá se za ně utržit, a tak se často stane, že velkoproducent, který chová dva milióny slepic, vajíčka na trhu prodává jako "domácí". Utrpení nosnic, které jsou uzavřeny stále v nevyhovujících klecích, má skončit v roce 2007. Tedy pokud jde například o německé slípky. V ostatních státech EU je levnější produkce v malých klecích dovolená až do roku 2012. Kdo si po roce 2007 koupí německá vajíčka, může však mít pocit, že jí vajíčka šťastných slepic. Pravda, zaplatí znatelně víc. Test čerstvosti: To, které plave, není čerstvé Čerstvá vejce nemohou plavat. Ve sklenici s vodou se ihned ponoří na dno a zůstanou ležet pod hladinou. Pokud se vejce pomalu zvedá, je nejméně sedm dní staré. Uvnitř se totiž mezi membránou a skořápkou vytvořily vzduchové kapsy. Po třech týdnech již vajíčka plavou na hladině. Jelikož při nakupování nemáte možnost test provést, je potřeba se podívat na datum a nikdy nekupovat vejce starší 20 dní. Také po naklepnutí je možné poznat čerstvé vejce. Žloutek je výrazně kulatý a ohraničený od bílku, zatímco u starších vajec se kontury rozplývají. V chladničce je lepší dávat vajíčka špičkou dolů. Není třeba se obávat, pokud vejce zpracujete do data jejich trvanlivosti. Je potřeba však dát pozor na to, kam vajíčka dáváte. Skrze pórovitou skořápku mohou nasát nepříjemný pach. Takže nedávat vedle cibule, ryb a jiných výrazně čichově aktivních jídel.