Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Michal Nesvadba: Jsem na rychlovky!

16. února 2003
05:01

Mim Michal Nesvadba miluje suši ale i klasická česká jídla. Sám ale vaří spíš rychlovky.

"Miluju jídlo," říká o sobě bez ostychu známý a všestranný mim, oblíbenec dětí, Michal Nesvadba. "Jsem schopen nadlábnout se pořádně třeba pětkrát za den a nikde to na mně není znát. Jsem dál štíhlej, až se za to stydím." Michal totiž toužil vždycky po tom, že až se svlíkne někde na pláži, budou holky obdivovat jeho svaly. Ale tahle jeho představa zůstala nenaplněným snem. "Ať dělám, co dělám, není co obdivovat. Mám nějakou mimořádně výkonnou pec na spalování kalorií," komentuje to mim. Jídlu se při tom opravdu nevyhýbá. Není vybíravý. Jí s chutí všechno, ale přece jen má svoje některé slabůstky. Pořádně ho dostala čínská, indonéská a thajská kuchyně, miluje japonské suši. Při tom všem nedá dopustit na klasická česká jídla. A kdo je umí připravit nejlíp na světě? Samozřejmě Michalova šestadevadesátiletá babička! "Ta její svíčková, rajská, vepřoknedlozelo, paprička, dušené hovězí s rýží..." vyjmenovává mim celý u vytržení. Při tom všem nezavrhuje ani restaurační stravu. A není divu. Vždyť je na ni při své práci docela často odkázaný. V roli kuchaře, který vaří nejčastěji sám pro sebe, dává Michal Nesvadba přednost jednoduchým a rychlým pokrmům. Nejraději dělá těstoviny po italském vzoru nebo různé plněné vaječné omelety. Inspiruje ho mexická kuchyně, kde nedávno pobyl čtrnáct dnů, i kuchyně japonská, kterou poznával při několika svých pracovních ostrovních pobytech. Čtenářům Nedělního Blesku dává dnes Michal Nesvadba k dispozici své dva osvědčené recepty. Vaječná omeleta se zeleninou Z osolených vajec našlehaných s přídavkem vody zhotovíme omeletu. Na půlku omelety navršíme podušenou zeleninu (krájená mrkev, cibulka, kukuřice, hrášek a pod.) a druhou půlkou omelety ji překryjeme. Osvědčilo se požít předvařenou mraženou zeleninu. Japonská kuřecí pánev Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky, cibulku na kostičky, vhodíme na olej na rozpálenou pánev, posypeme trochu paprikou, chvíli restujeme a dusíme. Když masíčko »dozrává«, přidáme rýži a vodu (v poměru zhruba dva díly rýže a jeden díl vody). Společně téměř do měkka dusíme pod pokličkou. Nakonec přidáme nakrájená rajčata, papriku, zelené fazolové lusky a hrášek a dovaříme do měkka. Nezapomeneme osolit.