Pozor na "éčka" v potravinách!

Autor: PlusPress - 
4. února 2003
09:56

Mezi přídatnými látkami v potravinách mohou být obyčejné vitamíny, ale i děsivé přísady jako kyselina sírová!

V dnešní době nenajdete už téměř žádné potraviny, do nichž by výrobci nepřimíchávali takzvané přídatné látky, které většina lidí označuje jako "éčka". Jedná se především o barviva, konzervační látky, emulgátory a umělá sladidla, která vylepšují výrobkům jejich vzhled, prodlužují dobu trvanlivosti a dodávají na chuti. Je však věcí každého z nás, co z obalu potraviny dokáže vyčíst a jak se podle toho zařídí. I přesto, že zdaleka ne všechny látky označené písmenem E a několika číslicemi (Exxx) jsou škodlivé, odborníci varují, abychom byli při výběru potravin velice obezřetní. Může se totiž jednat o běžný vitamín, který je pouze skrytý pod mezinárodním označením, ale také o nebezpečnou látku, která u některých lidí vyvolá alergickou reakci, doprovázenou průjmy a nevolností. Lékaři dokonce prokázali i přímé spojení s astmatickými záchvaty a sníženou schopností plodit potomky. Odborníci na výživu varují hlavně před skutečností, že se přídatné látky v současnosti testují pouze na zvířatech. O jejich přímé reakci na člověka toho proto příliš nevíme. Není například zcela jasné, jak na člověka působí při delším požívání. Podle mezinárodních tabulek se dnes potravinářské látky rozlišují na barviva (ta jsou označována jako E1xx), konzervanty (E2xx), antioxidanty (E3xx), emulgátory a stabilizátory (E4xx) a vonné a chuťové látky (E6xx). Tělu rozhodně neprospívají konzervanty. Odborníci rovněž doporučují vyvarovat se benzoanům a siřičitanům, které spadají pod označení E210-228. A co všechno se dá v potravinách pod označením Exx najít? Kromě prospěšných látek, mezi které patří třeba vitamin C (E300), vitamin E (E306-309) nebo lykopen (E160d), také třeba dosti děsivé přísady jako močovina (E927b), kyselina sírová (E513) nebo borax (E285).