Praha suchý chléb, Kroměříž sádlo

Jaká je vůbec typická česká kuchyně? Nedávný ojedinělý průzkum odhalil, že stravování od Aše po Ostravu se značně liší.
Jak jíme? Zatímco v Karlových Varech, Mostu nebo v Praze je servírována většinou rybí nebo kuřecí specialita, v Ústí nad Labem to je naopak nejčastěji rajská, svíčková nebo koprová omáčka s hovězím masem. A jižní Morava? Jen vepřové! Při návštěvě na Moravě se lidé zase jen těžko vyhnou pokrmu, který by nebyl připraven na sádle. Vyplývá to z průzkumu, který nedávno podnikly po celé republice dietní sestřičky. "Přestože jíme lépe a zdravěji, máme stále co dohánět. Obyvatelé ostatních evropských zemí se dožívají v průměru o sedm let více než u nás," okomentoval výsledky průzkumu dietolog Lubomír Kužela z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Délka života se sice v České republice v posledních deseti letech prodloužila o čtyři roky, ale právě správnými stravovacími návyky mohou lidé podle odborníků svůj život ještě minimálně o další čtyři roky prodloužit. Brno je vegetariánů Brno patří podle odborníků vegetariánům. Jejich strava jim není lhostejná a proto zde dávají přednost zelenině před uzeninami, rybami a dokonce si nedopřávají ani sýry. Budějovice patří minerálce Obyvatelé jižních Čech nekonzumují ryby více než ostatní. Například lidé z Český Budějovic se v jejich konzumaci řadí na jedno z posledních míst. Naopak je zde oblíbené rychlé občerstvení a často se pijí minerálky. V Hradci jako v Paříži Obyvatelé Hradce Králového mají obdobné zvyky jako Francouzi a mezi jejich oblíbený pokrm patří sýry. Ten si k jídlu dopřávají téměř denně. Takový kalorický prohřešek ale kompenzují ovocem a luštěninami. Je tu také velmi málo kuřáků. Jihlava miluje vepřové Když vás zdejší rodina pozve na oběd, bude se velmi pravděpodobně servírovat vepřové. Právě na tomto druhu masa si zdejší lidé nejraději pochutnávají a konzumují ho jak pečené, tak i jako kotlet. Karlovy Vary žijí zdravě Nejzdravěji žijí obyvatelé Karlových Varů. Nejenže jedí nejméně uzenin a hodně ovoce, ale odmítají »rychlovky« a kouření. Západočeši dávají také přednost rybímu masu a pijí nízkotučné mléko. Opomíjejí ale luštěniny. Kroměříž je na sádle Velmi nezdravě se žije v Kroměříži. Podle průzkumu každá desátá hospodyňka používá při vaření sádlo. Jediným plusem je, že zdejší lidé do svého jídelníčku zařazují luštěniny a nevyhledávají rychlé občerstvení. Liberec bez zeleniny V Liberci to rozhodně nepřehánějí se zeleninou, ani drůbež se na zdejších talířích příliš často neobjevuje. Pravidelně zde ale konzumují ovoce a při vaření preferuje 86 procent Liberečanů rostlinný tuk. Pardubice mažou máslem Krajíc chleba nebo housku si Pardubičtí namažou pěkně máslem. Není to jako v Praze, kde lidé naopak nepohrdnou suchým chlebem. Praha jí suchý chléb Zdravě sestavený jídelníček mají obyvatelé metropole. Preferují drůbeží maso, nízkotučné mléko a příliš nejedí uzeniny. Pražané nepohrnou ani suchým chlebem. Mezi prohřešky patří ale nadbytečná konzumace sýrů. Plzeň plave v pivu V Plzni nedají dopustit na pivo. Nejvíc lidé také přiznalo, že se téměř denně stravují formou rychlého občerstvení. Zdravý životní styl tu dohání tím, že si zde pravidelně dopřávají ryby, nevyhledávají uzeniny a plnotučné mléko. V Mostu milují ryby Nikoli v rybníkářské oblasti jižních Čechách, ale v Mostě holdují lidé rybám. Mají je na talíři skoro dvakrát týdně. Lidé z Mostu dávají také přednost drůbeži a luštěninám, mezi jejich prohřešky patří však uzeniny a sýry. Olomouc jídlo neohřívá V Olomouci se nejvíc lidí klidně obejde bez jediného teplého jídla denně. Jinak jsou jídelníčky zdejších obyvatel neutrální: ani přehnaně zdravé, ani výrazně zdraví škodlivé Zakouřená Ostrava Velmi nezdravě se stravují lidé z Ostravy. Důvod? Mají rádi uzeniny a navíc hodně kouří. Na rozdíl od jižní Moravy si zde ale nemažou chleba sádlem a při vaření dávají přednost rostlinnému tuku. Tábor vybírá v mléce Polovina obyvatel dává přednost zdravějšímu nízkotučnému mléku před plnotučným. Zelenina se na zdejší tabuli až tak často neobjevuje.