Pití kávy vede k rakovině!

Autor: INT - 
21. prosince 2002
05:01

Nejnovější objev švýcarských vědců šokoval veřejnost. I káva dodává do těla velmi nebezpečnou látku.

Výzkum rakoviny přináší stále nové naděje na vynález léku, který by byl schopen léčit tento mor moderní doby. Zároveň se ale rozšiřuje množství potravin, které přispívají ke vzniku rakoviny. Nyní vědci zjistili, že mezi rizikovou skupinu patří i káva! Dodává do těla velmi nebezpečnou látku. Známé pravidlo lékařů - nepít příliš kávy - nyní dostává mnohem hrozivější rozměr. Překyselený žaludek i nervozita se dají vydržet, ovšem dodávání látek, které podporují vznik rakoviny? Švýcarští vědci svým objevem způsobili šok mezi většinou populace. Látkou, jež podporuje vznik rakoviny a kterou do těla dostáváme při pití kávy, je acrylamid. Jde o chemikálii, která patrně narušuje genetický kód, a vyvolává tak rakovinu. Acrylamid vzniká zvláště při pečení, fritování a smažení. Patrně i při grilování. A právě zde je příčina. Zrnka kávy jsou totiž pražena, než se dostanou ke spotřebiteli. Při dosavadních průzkumech mezi lidmi nemocnými rakovinou se vědci zaměřovali hlavně na to, zda osoba jedla často pečené či fritované jídlo, na kávu se zapomínalo. Nyní byla při testech zařazena i káva. Výsledky byly alarmující, pijákům kávy se dostává díky jejich oblíbenému nápoji do těla zákeřný acrylamid. Jak velké procento viny na vzniku rakoviny nese pití kávy, není však dosud známé. Přesto lékaři varují: s pitím kávy to nepřehánějte!