Chléb vyvolává akné více než čokoláda

Autor: PlusPress - 
19. prosince 2002
08:22

Pečivo a obiloviny vám na tváři udělají možná větší "paseku" než tabulka čokolády, to alespoň tvrdí vědci z univerzity v Coloradu

Pro dospívající mládež, trpící nepříjemnými kožními defekty známými jako akné, přinášejí odborníci na výživu a kožní problémy převratné novinky. Horší než tučné jídlo a čokoláda může být pro teenagery chléb a obiloviny! Američtí vědci tak varují zvláště pacienty, u kterých se akné rozvíjí ve značných rozměrech. Biologové z Univerzity státu Colorado tvrdí, že původcem kožních problémů je tepelně zpracovaný škrob, který se v žaludku snadno tráví. Co to vlastně znamená v praxi? A proč vůbec vadí lehce stravitelný škrob? Právě jeho snadné vstřebávání do krve totiž způsobuje náhlé a prudké vylévání inzulínu do krve. Takový stav může vést k navýšení produkce mužského pohlavního hormonu, který v kůži způsobuje zvýšenou tvorbu mazu. Bakterie mající na svědomí hnisající vřídky akné totiž maz milují a mohou se díky jeho dostatečnému množství dále množit a šířit po těle. Zajímavým objevem amerických expertů se chtějí zabývat i odborníci z Austrálie, kteří oznámili, že budou v pokračovat v testování účinků konzumace obilovin na kvalitu pleti. Pro svůj výzkum vyberou šedesát mladých dobrovolníků trpících akné, kteří by se podrobili tříměsíční dietě se sníženým příjmem karbohydrátů.