Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Konečně! Meteorologické i astronomické jaro přichází!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, vh pba, jak - 
20. března 2010
08:49

Letošní dlouhá a tuhá zima je podle všeho pryč. V nejbližších dnech můžeme čekat zvýšení teplot, prodloužení dnů, ale také změnu na letní čas. V sobotu začíná astronomické jaro a podle meteorologů se už zima nevrátí.

V 18:32 nastane jarní rovnodennost, což znamená, že se délka dne bude rovnat délce noci, uvádějí astronomické servery www.aldebaran.cz a www.observatory.cz

Existují doklady, že jarní rovnodennost slavili už Keltové, Germáni, Řekové či Římané, ale i američtí Mayové. Staří Sumerové a Babyloňané ve 2. a 3. tisíciletí před naším letopočtem začínali nový rok právě jarní rovnodenností.

Význam jarní rovnodennosti v životě současných lidí je však jen okrajový. Křesťané od ní sice odvozují Velikonoce, jsou totiž o první neděli po prvním jarním úplňku, ale pro astronomy je pouze okamžikem, kdy střed slunečního kotouče překročí světový rovník v souhvězdí Ryb.

V neděli 28. března od 02:00 začne také platit středoevropský letní čas, kdy se časoměřiče posouvají o hodinu dopředu. Lidé přijdou o hodinu spánku. Kromě toho se ale po jasných signálech oteplujícího se počasí, které tento týden dosahovalo až 15 st.C můžeme těšit i následující teplejší dny. Podle Českého hydrometeorologického ústavu nás čekají v příštím týdnu denní teploty mezi 10 až 15 st.C.

gogo ( 21. března 2010 08:14 )

i astronomické jaro přichází! Možná že autor článku tomu nebude sám věřit, ale to se občas na jaře stává ....

Zobrazit celou diskusi