Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Originál Einsteinovy teorie relativity poprvé vystaven

Einstein ve své teorii relativity  podal úplně nový pohled na vesmír.
Einstein ve své teorii relativity podal úplně nový pohled na vesmír.  (Autor: ČTK)
Autor: jak, ČTK - 
7. března 2010
14:54

V Jeruzalému je vůbec poprvé vystaven celý originál teorie relativity Alberta Einsteina. Obsahuje 46 stran a vystavuje ho izraelská akademie přírodních a humanitních věd.

Einstein v dokumentu z roku 1916 popsal vesmír ve velkých měřítkách a podal úplně nový pohled na gravitaci. Na rozdíl od Newtonova gravitačního zákona, pro Einsteina není základem gravitace síla, ale chápe jí jako důsledek zprohýbaného časoprostoru. Rukopis obsahuje text i matematické vzorce.

Albert Einstein se narodil v německé židovské rodině roku 1879 a ve svých 42 letech dostal Nobelovu cenu za fyziku. V roce 1925 věnoval rukopis Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě u příležitosti otevření univerzity. Einstein se ceremoniálu osobně zúčastnil. Univerzita vzácný rukpis nyní půjčila akademii, která právě slaví 50. výročí svého vzniku. Návštěvníci si ho budou moci prohlédnout do 25. března.

Po té, co byl Einstein nacistickým režimem nařčen z toho, že dělá „židovskou fyziku“ proti „árijské fyzice“ a hrozilo mu pronásledování ze strany nacistů, uprchl do USA. V roce 1952 odmítl nabídku stát se izraelským prezidentem, kterou mu dal tehdejší premiér David ben Gurion.

 

mandat ( 8. března 2010 11:51 )

Zajimave je,ze ten ZID mel na zakladni skole z matematiky a fyziky petky.V 18 letech se seznamil se svou budouci prvni zenou,ktera byla ze Srbska.Byla tenkrat uz 24 let stara,kulhala a byla velice chytra a talentovana.Nalepil se na ni a ta ho sebou vezla do sveta vedeni.Jeji prace byly vic nez dobre.Pozdeji se objevovalo i jmeno Alberta na jejich pracich a nakonec po svatbe ona zpracovavala a delala vedecke prace a on se jen pod ne podepsal.Proslycha se,ze tu teorii objevila take ona a ne Albert.Nakonec ji ten parazit nechal sedet a vzal si mladsi zenu.Cely zivot se chlubil cizim perim a ani se nestydel.

sakra ( 8. března 2010 11:04 )

Odmítl nabídku stát se izraelským prezidentem..."Geniální politik" Sobotka si o funkci prezidenta říká už napřed.

Zobrazit celou diskusi