Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rumunsko chce potlačit epidemii obezity daněmi

Zabrání tloustnutí Rumunů daně?
Zabrání tloustnutí Rumunů daně?  (Autor: acs)
Autor: hto, ČTK - 
7. února 2010
07:54

Rumunská vláda plánuje i přes výhrady odborné veřejnosti rázné vypořádání se s obezitou a to za pomoci daně na "nezdravé potraviny". Jestliže návrh zákona projde, tak se Rumunsko stane v Evropě velkou výjimkou.

"Nemůžeme sedět se založenýma rukama, musíme Rumuny naučit správně jíst," obhajoval tento týden návrh rumunský státní tajemník ministerstva zdravotnictví Adrian Streinu-Cercel.

Rumuni, kteří jsou považováni za milovníky vepřového masa a těžkých pokrmů, jsou podle statistik třetím evropským nejobéznějším národem. Hlavně mezi mladými lidmi se v posledních letech výrazně rozšířily špatné stravovací návyky a pokud by Rumunsko pokračovalo stejnou cestou, tak počet lidí s nadváhou by se mohl během čtyř let zdojnásobit.

Návrh zákona je kritizován dietology, kteří vládě vyčítají, že svůj plán prosazuje bez konzultace s odborníky. Prezident rumunského Svazu potravinářského průmyslu Dragos Frumosu zastává názor, že příčinou špatného stravování Rumunů je nízká životní úroveň.

stastnyjim ( 7. února 2010 08:37 )

Je to k smíchu? Asi tím smíchem myslíš, že v Rumunsku nemají co jíst, takže jaká obezita? Je ti ovšem jistě jasné, že Rumunsko je také jednou z postkomunistických zemí, jako třeba my. A ty na socialismus přece často vzpomínáš.

gogo ( 7. února 2010 07:40 )

Zobrazit celou diskusi