Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Televize hledá dobrovolníka pro mumifikaci

Egypt
Egypt  (Autor: wikipedie.cz)
Autor: ČTK, šim - 
12. ledna 2010
07:19

Britská televize hledá osobu s nemocí v posledním stadiu, která by po smrti své tělo věnovala na mumifikaci v rámci dokumentu o procesu balzamování ve starověkém Egyptě.

Mluvčí televizní stanice Channel 4 sdělil, že nezávislá produkční společnost Fulcrum TV hledá zmíněnou osobu pomocí inzerátů. Podle něho společnost na výzkumu balzamovacího procesu spolupracuje s nejmenovanými vědci.

Channel 4 sice věnovala na projekt Fulcrum TV neupřesněné prostředky, ale program se bude vysílat v případě, pokud vědci pro projekt najdou sponzora.

Staří Egypťané balzamovali svoje nebožtíky v souladu s vírou, že jen s neporušeným tělem mohou dosáhnout posmrtného života.

Předpokládá se, že v případě realizace by mohl být balzamovaný vystaven v muzeu, aby měli lidé možnost seznámit se s mumifikačním procesem. Nicméně to nebylo stanoveno jako podmínka, uvedla na svých internetových stránkách BBC.

Není to poprvé, co Channel 4 přichází s tématem smrti a lidského těla. V roce 2002 vysílala první veřejnou pitvu ve Velké Británii po 170 letech.

zamlzena ( 3. července 2010 15:10 )

tady nikdo do faroónů nevrtá, ale má se předvádět proces mumifikace. Samozřejmě je to celé nesmysl. Balzamovat by se měly i orgány, což se někdy dělalo. Myslím, že to je něco jako dvíat se na pitvu a nestála bych o to. Odporné.

anasyi ( 13. ledna 2010 22:35 )

no a v televiznim poradu by na mumifikaci dohlizel Sibuna.No,muj osobni nazor,je ten,ze si nekdo zahrava.Tohle vrtani do Faraonu,je nebezpecne.

anasyi ( 13. ledna 2010 22:31 )

hmm,tak me by ani nevybral

glumik ( 12. ledna 2010 21:50 )

nabozensky obrad narizuje=vybira knez-balzamovac

glumik ( 12. ledna 2010 21:47 )

na mumifikaci dohlizel buh anubis

Zobrazit celou diskusi