Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Orangutan Pagy se topil, lovila ho ošetřovatelka!

Autor: Barbora Šancová - 
9. ledna 2010
05:00

Houpat se na provazech už asi orangutana Pagy omrzelo, a tak se ve čtvrtek dopoledne rozhodl podívat mezi lidi!

Skok ale orangutanovi Pagymu v pražské zoo nevyšel tak, jak si představoval… Spadl do vodního příkopu a nebýt jeho statečné ošetřovatelky Denisy Ryškové, která pro něj do vody skočila, utopil by se!

Vše se odehrálo během několika málo minut v pavilonu Indonéská džungle. Devítiletý Pagy se pomocí lana a jedné z větví palmy, která byla vzrostlejší než obyčejně, přehoupl přes vodní příkop, který opičákům brání v kontaktu s návštěvníky. Na palmě se chvilku pohupoval, ale pak si podle ošetřovatelky asi uvědomil, že by na druhé straně být neměl, a chtěl se dostat zpět do svého výběhu. Jenže větev palmy se zlomila a Pagy spadl do nejhlubšího místa příkopu, které má skoro dva metry. Několik vteřin marně máchal rukama a pak klesal jako kámen ke dnu. Většina opic a lidoopů totiž neumí plavat…

Pagy ale měl to štěstí, že v pavilonu byla jeho chovatelka, která pro zvíře okamžitě skočila. „Jednala jsem intuitivně a myslela jen na záchranu Pagyho,“ svěřila se Blesku ošetřovatelka Ryšková. „Ale nebyla jsem sama, na pomoc mi okamžitě přispěchal náš zahradník Zdeněk Loužil, s kterým jsme Pagyho vytáhli na břeh,“ pokračovala. Pak orangutana několikrát praštila do zad, až začal vykašlávat vodu. „Když přišel Pagy k sobě, byl tak rozrušený, že utekl do venkovního výběhu na mráz, naštěstí se nám ho podařilo zahnat zpět dovnitř, kde během chvíle oschl,“ vysvětlila ošetřovatelka. Ihned po události zahrada upravila všechny rostliny tak, aby se už nic podobného neopakovalo.

hafblaf ( 9. ledna 2010 20:53 )

Klobouk dolů, před odvahou ošetřovatelky.

Zobrazit celou diskusi