Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zvířátka: My jsme letos přišli na svět!

Autor: puk, tbc - 
31. prosince 2009
05:00

Žirafy, zebry, levharti, gepardi, ale i ptáci nebo plazi! Zvířata v českých zoo se v roce 2009 snažila o potomky! A vyšlo to! Přestože český lidský babyboom se po sedmi letech zastavil, v zoologických zahradách to bylo letos přesně naopak! A Blesk vám některá ze »zoomláďátek« ukáže...

Žirafa Rotschildova
Zoo Praha

461029:gallery:true:true

Letos bylo u žiraf v Africkém domě opravdu veselo. Narodilo se celkem pět mláďátek těchto dlouhokrkých krasavců. Pražská zoo dokonce provozovala další reality show, tentokrát s názvem »Žirafí babyboom«. Statisíce diváků sledovaly přes internet porod žirafího synka samice Elišky.

Varan komodský

Zoo Praha

Jeden z čerstvě vylíhnutých varanů se rozkoukává Jeden z čerstvě vylíhnutých varanů se rozkoukává | Foto abl

Po 208 dnech napjatého čekání se v líhni pražské zoo vylíhlo z vajec sedm mláďat největších ještěrů světa, varanů komodských. „Tento druh se v Praze rozmnožil už podruhé, což je evropský unikát – varani komodští patří mezi nejobtížnější chovance a evropské odchovy mimo Prahu se zatím dají počítat na prstech jedné ruky,“ řekl Blesku mluvčí zoo Vít Kahle.

Hadilov písař

Zoo Dvůr Králové nad Labem

Vypadá jako neohrabané kuře, ale vyroste z něj obávaný zabiják hadů Vypadá jako neohrabané kuře, ale vyroste z něj obávaný zabiják hadů |  Zoo Dvůr Králové

Výjimečného dravce se podařilo letos odchovat v zoo ve Dvoře Králové. Dvě mláďata hadilova písaře jsou zároveň letošními jedinými narozenými zástupci tohoto ptáka v Evropě. A čím je hadilov neobvyklý? Zjevem, schopnostmi i komickým jménem, které ale nosí oprávněně. Loví hady a na hlavě má péra připomínající brk středověkého písaře. Dvorská zoo začala chovat hadilova v roce 2002.

Lev pustinný – bílý
Soukromá Zoo Dvorce

O bílého lvíčka Karlíka pečuje náhradní máma – chovatelka dvorecké zoo O bílého lvíčka Karlíka pečuje náhradní máma – chovatelka dvorecké zoo | Vlaďka Hradská

Šok zažili lví rodiče, když se jim v soukromé zoo ve Dvorci na Českobudějovicku narodil bílý potomek. Takových unikátů je pár na světě. Když se podařilo mládě vypiplat z nejhoršího, přišly křtiny. Kmotrem bílého lvíčka se stal kníže Karel Schwarzenberg, který mu vystavil rodný list na jméno Karel ze Dvorce. Je to první bílý lev, kterého se v Česku podařilo odchovat. I když ho rodiče odvrhli a starají se o něj lidé.

Levhart cejlonský

Zoo Jihlava

Dvojčata Athos a Porthos s maminkou Dvojčata Athos a Porthos s maminkou | čtk

Malí levharti, kteří se letos narodili v jihlavské zoologické zahradě, dostali 6. prosince jména podle slavných mušketýrů Alexandera Dumase. Na snímku Athos a Porthos se svojí mámou (vlevo). První dvojčata levhartů cejlonských přišla na svět v srpnu a druhá koncem září. Vzhledem ke stále chudší genetické variabilitě je jihlavská čtyřnásobná radost o to větším úspěchem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi