Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Van Gogh: Ucho si uřízl kvůli bratru Theovi

Autoportrét Vincenta van Gogha
Autoportrét Vincenta van Gogha  (Autor: anc)
Autor: ČTK, šim - 
28. prosince 2009
14:33

Zdá se, že záhada uříznutého ucha slavného nizozemského malíře Vincenta van Gogha je vyřešena. To umělec učinil proto, že jím psychicky otřásla svatba bratra Thea, na němž finančně závisel.

S tímto závěrem přišel britský vědec Martin Bailey, který o van Goghovi napsal knihu a byl kurátorem dvou výstav zasvěcených malířovi, vypracoval svou teorii na základě studia dopisu, který nizozemský mistr záměrně zachytil ve svém zátiší Mísa s cibulí, namalovaném na počátku roku 1889, krátce poté, co se poranil.

Jde zřejmě o dopis od bratra Thea z Paříže z 21. prosince 1888, v němž Vincentovi oznamuje, že se oženil s Johannou Bonderovou. Zdá se, že to hluboce otřáslo Vincentem, který byl psychicky narušený, a to až do té míry, že se sám zmrzačil. "Vincent se obával, že ztratí Theovu finanční a psychickou podporu," vysvětlil Martin Bailey v článku v lednovém čísle časopisu The Art Newspaper, který převzal Sunday Times.

Záhada van Goghova uříznutého ucha byla léta zdrojem nejrůznějších teorií: někteří to spojovali s jeho šílenstvím, jiní s jeho přerušeným přátelstvím s Paulem Gauguinem. Podle akademiků z Hamburské univerzity to byl právě Gauguin, který s Vincentem sdílel společný domek v Arles na jihu Francie, kdo mu ucho uřízl při hádce kvůli prostitutce jménem Rachel. Toto vysvětlení však odmítlo jak Van Goghovo muzeum v Amsterdamu, tak i Bailey. Vincent van Gogh se pak za necelé dva roky, 27. července 1890 ve věku 37 let, postřelil do hrudníku a dva dny na to zemřel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi