Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Medvědí mláďata budou na Vánoce?

Jedenáctiletá samice Cora může přivést medvídky na svět třeba až o Vánocích
Jedenáctiletá samice Cora může přivést medvídky na svět třeba až o Vánocích  (Autor: Ondřej Požár )
Autor: Ondřej Požár - 
28. listopadu 2009
05:00

Bude mít brněnská zoo další mláďata ledních medvědů? Zoologové předpokládali, že samice Cora přivede na svět potomky v těchto dnech. V jejím brlohu je ale klid. A tak odborníci váhají, zda je vůbec březí.

Se samcem Umcou se pářila v březnu, ale pak prý ještě znovu v dubnu, takže je možné, že termín vrhu připadne až na Vánoce.

Medvědice nebyla vyšetřena, protože by se kvůli tomu musela uspat. Neví se proto přesně, jak je na tom se svojí březostí. „Jsem z toho víc nervózní než ona sama,“ řekl s úsměvem ředitel zoo Martin Hovorka.

„Cora se totiž se samcem Umcou pářila ještě v dubnu, takže tam je časová rezerva. Navíc je venku nezvykle teplé počasí, což medvědice vnímá a může být kvůli tomu nervózní,“ řekl Blesku provozní zoolog Jiří Vítek.

Jedenáctiletou samici, která do zoo v Brně přijela v roce 2000, sledují chovatelé v porodním boxu pomocí infrakamer. Do ubikace totiž nikdo nesmí, Cora by jinak mohla mláďata zabít! V pohotovosti je inkubátor, do něhož by byla medvíďata umístěna, pokud by Cora nezvládala péči o ně.

Čtyři metráky vážící medvědice předloni 23. listopadu přivedla na svět Billa a Toma. Bráškové se stali celebritami, které zvedly návštěvnost zahrady.

Bill odešel letos v únoru do Německa a Tom do zoo v Praze. A jejich táta Umca (11) už tři týdny láká davy návštěvníků v bratislavské zoologické zahradě.

Zobrazit celou diskusi