Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mohavská poušť: Hřbitov letadel

Autor: Tomáš Binčík - 
8. listopadu 2009
05:00

Nejznámější místem posledního odpočinku pro letadla z celého světa je v Jižní Kalifornii. Plechové pohřebiště v Mohavské poušti vypadá opuštěně. Avšak pořádně rušné je v době, kdy je obléháno mechaniky nebo filmovými štáby.

Atmosféru ticha zachytil svým objektivem Američan Ransom Riggs, který říká: „I stará letadla si zaslouží pokoj. I když jen na obrázcích.“

Hřbitov letadel v Mohavské poušti původně sloužil jako vojenské letiště. Proto jsou v okolí staré nepoužívané hangáry i přistávací dráha. V posledních letech si ho oblíbili zejména hollywoodští režiséři. Natáčely se tam například Žhavé výstřely i seriál JAG. Tvář někdejšího letiště defi nitivně změnil útok na Dvojčata z 11. září 2001.

Množství leteckých společností muselo z bezpečnostních důvodů zrušit lety a starší modely letadel z hangárů kvůli tomu putovaly na pohřebiště. Momentálně je tam víc jak 100 letadel, mezi nimi i relikvie, které si pamatují vietnamskou válku, nebo modely Fokker 100, MD-80 a Boeing 737.

Královnou odpočívajícího stáda je Boeing 747 s původní hodnotou 1,9 miliardy korun. Máte o něj zájem? Přichystejte si 450 tisíc korun a jeho vrak je váš. Vojenští oficíři totiž rozebrané vraky nabízejí na prodej sběratelům.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi