Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česko čeká sloní babyboom!

Autor: Pavel Čempěl - 
3. listopadu 2009
05:00

Ostravská a ústecká zoo mají zaděláno na trojnásobný primát. Testy v Ostravě prokázaly březost hned dvou slonic. V žádné české ani slovenské zoo se dosud živé mládě slona nenarodilo. Další samici se snaží oplodnit v Ústí nad Labem.

Pokud vše dobře dopadne, čeká Česko za necelé dva roky opravdový sloní babyboom. Ostravské samice Johti (42) a Vishesh (12) zřejmě zabřezly v půlce června po úspěšném seznámení s novým samcem Calvinem (22). Do Ostravy přicestoval o měsíc dříve z německého Lipska. Připuštěna k němu nebyla pouze poslední samice Suseela (48), která je na rozmnožování příliš stará. Přestože testy březosti vypadají nadějně, na případná slůňata si návštěvníci zoo ještě počkají. „Délka březosti u slonů činí zhruba 22 měsíců a samice rodí vždy jen jedno mládě,“ vysvětlil mluvčí zoo Stanislav Derlich.

Pokud se vše úspěšně zdaří, bude se ostravská zahrada moci pyšnit historickým prvenstvím. A tento česko – slovenský primát nezkalí slovy klasika Járy Cimrmana ani fakt, že otcem budoucích slůňat je »Němec«. Ten by měl být otcem i mláděte v Ústí. Tam tento týden připravují umělé oplodnění. „Do Ostravy už odjel tým, který Calvinovi odebere sperma. Všechno musí být rychlé a dobře naplánované, sperma se dá použít jen velmi krátkou dobu,“ vysvětlovala mluvčí zahrady Věra Vrabcová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi