Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Elektrický muž: Tělem si prohání 240 voltů!

Autor: Braňo Bielený - 
27. října 2009
05:00

Blázen, nebo vzácný úkaz přírody? Slovák Jozef Dziak (52) si do těla pouští elektrický proud! Bez problémů dokáže svým tělem změřit proud v zástrčce nebo zkontroluje, jestli svítí žárovka.

Elektrikáři nad tím jen kroutí hlavami a lékaři hovoří o nebezpečném experimentu, který může skončit i smrtí.

Jozef už odmalička experimentoval s elektřinou. „Jako dítě jsem strčil hřebík do zástrčky a trochu mě to koplo. I když mne to na pár roků vystrašilo, elektřina se stala mou,“ prozradil Slovák.

Ačkoli není vyučený elektrikář, dělá kousky, jakých by se bál i odborník. Bez zaváhání svým tělem nechá procházet napětí 240 V. Elektrický proud měří tak, že do zásuvky strčí hřebík, v druhé ruce má zkoušečku, na které se vzápětí rozsvítí kontrolky.

Jozef šokoval i jinak. Svými prsty propojil konce drátů na elektrickém vedení a rozsvítil žárovku. „Na pár sekund jsem propojil fázi i nulák. Cítil jsem jen takové slabé chvění,“ ukazuje popálené konce prstů a nehty na rukou.

Jeho kolegové takovému hazardu nerozumějí, obrovské riziko potvrdil i lékař. „Proud, který přes něj projde, může vyvolat nebezpečnou poruchu srdce. A ta může skončit i smrtí,“ varoval kardiolog Milan Puchala.

leo444 ( 27. října 2009 10:06 )

Budu citovat"...nechá procházet napětí...",napětí neprochází,ale proud.Správně napíšu .... nechá procházet proud o napětí......nebo další blábol,cituji"...elektrický proud měří tak...".Uvedená zkoušečka na obrázku měří střídavé napětí a používá se na zjištování pozice fáze a sledu fází.žádnej proud vám nezměří.Jinak se můžete podívat na wikipedii,zadejte doutnavka a zjistíte,že na principu průchodu proudu lidským tělem je tato zkoušečka založena,ovšem proud,který přes vás poteče je v řádu mikroampér,ovšem stačí to,aby se uvedená doutnavka rozsvítila.Uvedenou hodnotu napětí 240V si autor asi taky vymyslel.protože jmenovitá hodnota napětí v rozvodné síti je 230V. Doporučuji autorovi článku trochu doplnit vzdělání v oboru elektro,aby se to dalo číst.

Zobrazit celou diskusi