Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chlapec (6) omylem uletěl v balonu

V tomto balonu uletěl šestiletý chlapec
V tomto balonu uletěl šestiletý chlapec  (Autor: ČTK)
Autor: so - 
15. října 2009
22:30

Chlapec Falcon Heene (6) se v Coloradu nešťastnou náhodou sám vznesl v balonu naplněném héliem a nekontrolovaně letěl vzduchem. Ve výšce 1,2 km byla velká zima a méně kyslíku.

Balon po dvou hodinách přistál, chlapec v něm ale nebyl. Je možné, že vypadl, protože košík nebyl zajištěný.

Let balonu sledovaly večer snad všechny americké televize v přímém přenosu. Balon, jenž připomíná stříbrný létající talíř, vyrobil chlapcův otec. Hoch vlezl dovnitř a nějak se mu podařilo vzlétnout.

Podle komentátorů vůbec nebylo jasné, zda a jak chlapce šlo zachránit. Podle posledních zpráv k němu vzlétl vrtulník Národní gardy. Rodina uvedla, že balon nebyl nikdy určen k letu a že šlo jenom o »rodinný projekt«. Spojila se s odborníky, kteří se od ní snažili zjistit podrobnosti o balonu, aby naplánovali záchrannou operaci. Chlapec vzlétl kolem 20:00 SELČ.

Kolem 21:30 SELČ se balon nacházel asi 1,2 kilometru nad zemským povrchem, kde je velká zima a méně kyslíku. Předtím už byl ale i ve dvojnásobné výšce. Hélium v balonu mělo vydržet zhruba do 4.00 SELČ. Podle odhadů se balon pohyboval rychlostí asi 24 kilometrů za hodinu.

V tomto balonu uletěl šestiletý chlapec V tomto balonu uletěl šestiletý chlapec | ČTK

mouse ( 15. října 2009 23:30 )

letěl překvapivě dobře. Když zohledníme i fakt, že ho řídil v podstatě amatér... Kde je mu teď asi konec?

Zobrazit celou diskusi