Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Slovenský Gaudí: Postavil pohádkovou vesnici

Autor: Lucia Skladanová - 
11. října 2009
05:00

Pohádková vesnice na Slovensku vytvořená geniálním architektem Antonim Gaudím? Omyl! Areál pestrobarevných domků, roztodivného zámku a stylových světnic nevytvořil známý španělský umělec, ale slovenský výtvarník Pavol Hadač. Na jeho Habakuky se jezdí dívat turisté ze všech možných zemí.

„Ano, už víckrát jsem se setkal s tím, že mě označují jako slovenského Gaudího. Nezbývá mi než se s tím smířit,“ říká s úsměvem Pavol Hadač. Ten sice vystudoval design, ale živil se v minulosti jako herec. Ke svému řemeslu se ale naštěstí vrátil a vytvořil pohádkovou vesničku Habakuky.

Od herectví k pohádkám
Jeho cesta k navrhování interiérů a exteriérů vedla od herectví pořádnou oklikou. „V Bábkovom divadle na Rázcestí, kde jsem hrál dvanáct let, jsem vyrobil několik scén. Potom přišla nabídka proměnit starší dům na atraktivní sídlo firmy. Takové, které upoutá na první pohled,“ vysvětluje Hadač. Podařilo se. Nejen Banskobystřičané znají Křivý dům, jak říkají netradičnímu rodinnému domu s obrovským ptákem na průčelí nedaleko centra.
Pak přišla zakázka na proměnu chalupy v Mistríkách. V apartmánovém domě Šafran, který je nedaleko jeho dědiny Habakuky, zase dostal za úkol přeměnit vstupní halu na pohádkovou jeskyni a restauraci na příbytek staroslovanského boha hromu a blesku Paroma. I bazén tu je netradiční, na stěnách jsou kameny a mozaiky z přírodních materiálů, na stropě dřevo a nad bazénem loď přeměněná na bar.


Stylu není potřeba
I když Hadačovu tvorbu odborníci nazývají jako organickou architekturu, která je funkční, přirozená a účelná, on sám sebe neřadí k žádnému stylu. „Nepotřebuji jen umělecká uznání, ale miluju ohlasy typu: Když jsme to viděli, strašně jsme se řehtali. Nebo jako v poslední době výrazy tváří dětí i dospělých v Habakucích. Když vidíte, že uvěřili, že jsou opravdu v pohádce. Vyvolávat v lidech příjemné pocity je to, čeho bych chtěl dosáhnout.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi