Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Charzy žlutohrdlé čili exotické kuny

Autor: ČTK, fr - 
10. července 2009
05:00

Poprvé po dvouměsíční karanténě se včera návštěvníkům zoo na Svatém Kopečku ukázaly dvě charzy žlutohrdlé. Tyto lasicovité šelmy s exotickým názvem se zabydlely ve speciálním proskleném výběhu.

Ošetřovatelé se chtějí pokusit o úspěšný chov charz. V Česku je zatím chová jen chomutovská zoo. Z ukrajinského Jekatěrinburgu proto přivezli sourozenecký pár charz Mirru a Migela. „Chceme se dočkat i mláďat. Budeme se proto snažit vyměnit je s chomutovskou zoo tak, abychom získali nepříbuzný pár,“ řekla mluvčí zoo Hana Labská.

Charza žlutohrdlá svým zjevem připomíná velkou kunu lesní, charakteristická je pro ni žlutá náprsenka na hrdle. Oba nové přírůstky zoologické zahrady v květnu oslavily první narozeniny, takže zanedlouho dozrají do dospělosti. Ta nastává kolem dvou let věku, charzy se dožívají nejvíce 14 let. Dospělí jedinci váží nejvýše tři a půl kilogramu, i s ocasem dosahují délky 60 centimetrů.


Obratní lovci mají kvalitní kožešiny

Charza žlutohrdlá většinu života tráví na stromech. Tato obratná šelma loví ptáky, jejich vejce nebo hmyz. Nepohrdne sladkým ovocem a ráda mlsá med. Obývá tropické pralesy, lze ji nalézt i v lesích mírného pásma Himálaje, v jihovýchodní a východní Asii, na ruském Dálném východě nebo v oblasti Korejského poloostrova. V Malajsii, Číně nebo Indii je šelma chráněná, jinde se naopak loví jako škůdce nebo pro svou kvalitní kožešinu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi