Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Vzácné pravěké sošky vidělo v Brně 50 tisíc lidí

Autor: Ondřej Požár - 
4. července 2009
06:43

Chcete ještě vidět vzácnou Věstonickou venuši? Tak si dobře prohlédněte exkluzivní fotografie Blesku, který jako jediný včera sledoval likvidaci výstavy Nejstarší umění střední Evropy.

Venuši i další pravěké sošky, pocházející z období 40 tisíc až 10 000 let před naším letopočtem, totiž zavřeli do trezorů!

Sošky ženských postav, bizonů, mamutů a další pravěké skvosty včera pracovníci muzea balili do krabiček a dávali do úschovy. Nejdříve ale museli rozmontovat neprůstřelná skla a vypnout bezpečnostní systémy.

Některé zapůjčené exponáty si odváželi Němci a Rakušané zpět do svých muzeí. „Výstavu v pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea v Brně vidělo od 8. dubna do 30. června asi 50 tisíc lidí,“ upřesnila mluvčí muzea Eva Pánková.

„Věstonická venuše se dá v muzeu zpátky do trezoru. Tam na pár dnů skončí i z mamutoviny vyřezaná soška ženy, vyoraná v Moravanech nad Váhem na Slovensku asi koncem 30. let minulého století. Do Nitry ji převezou ve středu po svátcích,“ upřesnil jeden z autorů výstavy Karel Valoch.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi