Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výstava "Miminka do dlaně"

Autor: Veronika Pukačová - 
5. června 2009
05:29

Když se narodily, vešly se do dlaně. O kom je řeč? O nedonošených dětech. Do Prahy dorazila výstava Miminka do dlaně, která zachycuje příběhy předčasně narozených dětí. Je k vidění v porodnici U Apolináře a poběží do soboty.

Blesk se tu byl podívat a přináší vám dva příběhy maminek a miminek...

V Česku se každý rok narodí předčasně asi osm tisíc dětí. Zhruba 1400 z nich má váhu pod 1500 gramů! Putovní výstavu, která byla naposledy k vidění v Olomouci, pořádá nezisková organizace Nedoklubko. „Výstava má pomoct lidem uvědomit si, čím nedonošené děti a jejich rodiče prochází,“ řekla Blesku předsedkyně Nedoklubka Lenka Novotná.

Je určena také pro nastávající rodiče, kteří se předčasného porodu bojí. Maminkám, které už nedonošené dítě porodily, má zas ukázat, že v tom nejsou samy. Výstava na chodbě novorozeneckého oddělení U Apolináře trvá do soboty a vstup je zdarma.

Její součástí jsou také výsledky soutěže Design pro nejmenší miminka, která představí návrhy lžičky, čepičky a dudlíčku.


Amálka z Prahy při narození vážila 590 gramů

Amálka vážila po narození pouhých 590 gramů. Dnes se už má čile k světu a je zcela zdravá. Maminka už se může usmívat. Amálka vážila po narození pouhých 590 gramů. Dnes se už má čile k světu a je zcela zdravá. Maminka už se může usmívat. | Foto – Zdeněk Málek

Amálka vážila po narození pouhých 590 gramů. Dnes se už má čile k světu a je zcela zdravá. Maminka už se může usmívat.

Amálka se narodila ve Fakultní nemocnici Motol jedenáct dní před Vánocemi roku 2007. A to ve 25. týdnu těhotenství, tedy zhruba o 15 týdnů dříve! Vážila pouhých 590 gramů! V prvních dnech svého života byla připojena na plicní ventilaci a poté se její stav prudce zhoršil a prodělala velmi těžký zánět plic. Když se z něj dostala, přišla další rána. Přestaly jí správně fungovat ledviny. I tento problém po několika dnech naštěstí lékaři zvládli. V nemocnici strávila přes čtvrt roku. Dnes je holčičce skoro rok a půl a je zdravá. Přestože se počítalo s dechovými potížemi, žádné naštěstí nemá.


Floriánek z Prahy při narození vážil 820 gramů

„To všechno okolo je tak osobní, každý to prožívá jinak, a přece stejně zoufale,“ říká Floriánkova maminka „To všechno okolo je tak osobní, každý to prožívá jinak, a přece stejně zoufale,“ říká Floriánkova maminka | Foto – Zdeněk Málek

„To všechno okolo je tak osobní, každý to prožívá jinak, a přece stejně zoufale,“ říká Floriánkova maminka

Malý Florián se narodil U Apolináře, 4. 1. 2008, mamince ve 24. týdnu. tedy asi o 16 týdnů dříve. Jeho váha? 820 gramů. Byl přes dva týdny napojen na umělou plicní ventilaci a do 63. dne svého života měl pod nos zavedenou hadičku od přístroje, který mu ulehčoval dýchání. Floriánek má za sebou operaci spojky mezi dvěma hlavními cévami vycházejícími ze srdce. Předčasné narození mu také způsobilo potíže s bříškem kvůli nezralosti tenkého střeva. Floriánkovi je dnes rok a pět měsíců a jeho slabou stránkou jsou dýchací cesty.

paila ( 5. června 2009 10:30 )

no doufám, že ty budoucí maminky v porodnici přílíš nepolékáte. Je fajn, že je uspořádaná výstava, je to téma, o kterém se hodně lidí bojí mluvit

Zobrazit celou diskusi