Jak si Havel namaloval hrnečky

9. září 2002
17:25

Václav Havel a jeho žena Dagmar se osobně podíleli na tvorbě hradního stolovacího servisu

Novému českému prezidentovi na Hradě asi příliš chutnat nebude! Bude totiž muset stolovat na nádobí, na jehož tvorbě se osobně podílel Václav Havel. Jak se Blesku podařilo zjistit, prezidenta Havla již omrzelo obědvat s hlavami států na porcelánu, který pamatoval jeho komunistické předchůdce, a rozhodl se, že pro Hrad nechá vytvořit vlastní reprezentativní servis. Samotný návrh zpracoval akademický sochař Jiří Laštovička, ale hlava státu osobně pracovala na některých detailech. Jak dokládá kobaltový okraj servisu, svojí trochou do mlýna přišpěla i první dáma Dagmar Havlová. Modrá je totiž její oblíbená barva, a tak neváhala podobu servisu schválit i svým podpisem pod jeden z návrhů. Servis pro rovné dvě stovky stolovníků, jehož současná hodnota je něco kolem miliónu korun, začal navrhovat Jiří Laštovička v úzké spolupráci s prezidentem Havlem někdy před pěti lety. "Bylo to z potřeby vnést do hradního stolování nový, neokoukaný prvek. To, na čem se do té doby na Hradě stolovalo, bylo totiž už značně z módy, a pokud chtěla hlava státu naši zemi dobře reprezentovat, potřebovala k tomu i nový jídelní servis," vysvětluje sochař Laštovička. Netají se tím, že byl značně potěšen, když byl při přípravě reprezentativní soupravy osloven právě on. "Snažili jsme se navázat na tradice hradního stolování za prezidenta Masaryka a myslím, že se nám to povedlo," pochvaluje si Laštovička, který řadu detailů osobně konzultoval s prezidentem na Hradě i v Lánech. "Byla to příjemná práce," dodává. Když byly hotové první návrhy, svým podpisem je osobně schválila i první dáma. Zřejmě i díky její oblibě modré barvy se právě kobaltové provedení servisu stalo tím, na němž na Hradě stolují i korunované hlavy. "Bílá varianta servisu je určena pro ty méně významné hosty, třeba pro poslance," vysvětluje Jiří Laštovička. "Servis je nejen hezký a reprezentativní, ale i velice praktický," pochvaluje si hradní nádobí majitel restaurace U Kolowrata Zdeněk Šaroun, jehož lidé na talířích s kobaltovými okraji pravidelně servírují slavnostní tabule těm nejvýznamnějším hradním návštěvám. "Umýváme ho v běžných myčkách a zatím se nestalo, abychom něco rozbili. Navíc perfektně drží i dekorace. Je vidět, že je to nádobí té nejvyšší kvality," dodává Šaroun. Při svých návštěvách na Pražském hradě obdivovali servis nejen prezidenti ze všech koutů světa, ale i korunované hlavy. O historii jeho vzniku se zajímal nejen princ Charles, ale třeba i japonská císařovna Mičiko. Jak se Blesku podařilo zjistit, panovníci sice servis obdivovali, ale protokol a přísná etiketa by jim nikdy nedovolily vzít si na památku byť jen slánku. I přesto se však podle našich informací čas od času na Hradě něco ztratí. "Pokud vím, některé drobné součásti servisu, jako je třeba porcelánový kroužek na ubrousky, se dokonce musely přestat používat a používané nádobí se začalo přísně evidovat. Pro některé hradní hosty to byl atraktivní suvenýr," říká s úsměvem Jiří Laštovička.