Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Praha dostala pozemky na měsíci!

 (Autor: NASA/John Frassanito and Associates)
Autor: ČTK, tez - 
18. dubna 2009
11:00

Měsíční agentura se rozhodla věnovat českému hlavnímu městu 405 hektarů pozemků na Měsíci. Je to více než čtyři miliony čtverečních metrů.  Zástupci ambasády nyní hledají vhodný termín pro předání certifikátu o vlastnictví pozemků pražskému primátorovi Pavlu Bémovi.

Měsíční Prahu, nebo přesněji její katastr, bude možné pozorovat večer na měsíčním disku mezi 30. a 40. poledníkem a 20. a 30. rovnoběžkou. Nachází se v místech označovaném astronomy jako Moře mokřin. Příští osadníci ale nemusejí mít podle Rajcharta obavy, protože na Měsíci žádná voda, alespoň v tekutém stavu, není.

Pozemky na Měsíci si podle poslední statistiky, kterou má měsíční ambasáda k dispozici, zakoupilo už více než 15.000 Čechů a kolem 3500 Slováků. K největším zájemcům patří Britové. Zakoupili jich už na 300.000. Ze zemí Evropské unie rozhodně suverénně vedou, tvrdí Rajchart.

Při nákupu obdrží každý majitel list vlastnictví, Měsíční ústavu a mapu Měsíce s přesným zakreslením místa zakoupeného pozemku. Ambasáda má pro kupující také připraveny měsíční suvenýry a pas občana Lunární republiky.

Pozemky na Měsíci si už pořídilo více než osm milionů obyvatel "modré planety". Jsou mezi nimi i bývalí američtí prezidenti Ronald Reagan, George Bush a Jimmy Carter či herci Tom Cruise, Clint Eastwood a Nicole Kidmanová.

Pozadu nezůstávají ani české celebrity. K vlastníkům měsíčních pozemků se zařadili herec Pavel Trávníček, spisovatel Ondřej Neff, zpěvák Ivan Mládek, ale i politikové jako pražský primátor Bém, jeho náměstek Petr Hulinský a šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Nevadský podnikatel Denis Hope totiž nalezl "díru" v Kosmické dohodě OSN, která zakazuje jednotlivým státům cokoliv ve vesmíru vlastnit, ale o fyzických osobách se nezmiňuje. Hope toho využil, založil v roce 1980 americkou společnost The Lunar Embassy a prohlásil se majitelem Měsíce. Parcely na něm rozprodává a licence na Lunární ambasády poskytuje dále do světa.

Právníci však varují, že nákup parcely v kosmu není tak jistou investicí, jak se ambasadoři snaží prezentovat. Na otázku, komu vlastně vesmírná tělesa patří, ale nemají experti jasnou odpověď.

Zobrazit celou diskusi