Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Indka si semínka z nejpálivějších chilli světa vetřela do očí

Chilli papričky
Chilli papričky  (Autor: wikipedia.org)
Autor: kol, Famous - 
14. dubna 2009
17:19

Osmadvacetiletá Indka Anadita Dutta Tamulyová se stala novou světovou rekordmankou v pojídání nejpálivějších chilli papriček na světě. Ty mají jeden milion Scovilleho jednotek a ona jich dokázala spořádat najednou 51.

Jen pouhé olíznutí této papričky by běžného člověka položilo na zem s palčivou bolestí, ale Anadita jich spořádala padesátku a pak si ještě semínka vetřela do očí.

Anaditě trvalo jen dvě minuty, než papričky spolykala. Nevěřícně na ni koukal rozhodčí a známý britský televizní kuchtík Gordon Ramsay. Za svůj výkon se teď Indka dostane do Guinnessovy knihy rekordů, která chilli papričky odrůdy Bhut jolokia uznává jako nejpálivější teprve od roku 2007.

Klasické papričky Jalapeo užívané v kuchyni jako velmi pálivé mají jen kolem dvou a půl až osmi tisíc Scovilleho jednotek (SCU). Taková omáčka Tabasco jich má jen mezi dvěma a půl a pěti tisíci. Bhut jolokia ale více než milion. Anadita tedy spořádala jednapadesát papriček, jejichž pálivost je dvěstěkrát větší než u Tabaska.

Ramsay po stanovení nového rekordu ochutnal jednu a málem vypustil duši. Po pozření papričky prý začal řvát a vypil spoustu vody.

„Jím papričky Bhut jolokia od svého dětství a nikdy jsem necítila v puse nic pálivého. Když mi bylo pět let, měla jsem bolák na jazyku a máma mi na to dala pastu z chilli, aby se infekce vyléčila. Od té doby mám zálibu v pojídání chilli. Poté jsem totiž zjistila, že konzumace chilli je skvělý způsob, jak zůstat zdravá. Kdykoli mám chřipku či jsem nachlazená, dám si chilli a je mi lépe,“ tvrdila Tamulyová přítomným novinářům.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi