Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Antivirová ambulance: 7 tipů pro váš bezpečný počítač

www.antivirovaambulance.cz
www.antivirovaambulance.cz  (Autor: www.antivirovaambulance.cz)
Autor: red - 
6. dubna 2009
00:01

Váš počítač může být nakažen nejrůznějšími viry. Co dělat, abyste tomu zabránili? V Česku bude od dubna jezdit antivirová ambulance. Její posádka lidem pomůže odstranit škodlivé programy z počítače.

Nákaza počítače trojským koněm nebo červem nijak nebolí, ale může odstartovat začátek ztráty vaší online identity. Používáte Facebook? Určitě by se vám nelíbilo, kdyby neznámý útočník odhalil přístupové údaje, nahrál neslušné fotky na váš profil a vaším jménem začal urážet přátele. Nebo co třeba platby na internetu? Jste si jisti, že jste nezadali číslo své platební karty a někdo vás u toho z dálky nepozoroval? Že to nejde? Ale ano, stačí, aby byl váš počítač napaden virovou infiltrací, a pak se například mohou veškeré napsané údaje, tedy stisknuté klávesy, automaticky přenášet online k útočníkovi. Ten tak během chvíle dostane čísla platebních karet, hesla k vaší e-mailové schránce nebo internetovému bankovnictví.

Chováte se na internetu bezpečně a podle pravidel?
Pokud ne, máme pro vás tip. Společnost ESET, přední výrobce antivirových systémů, přichází se službou, o které jste dozajista ještě neslyšeli – ESET Antivirová ambulance. Ambulance, kterou nemůžete přehlédnout, bude spolu s vyškolenými techniky přijíždět a léčit zavirované počítače, a to vždy jednou měsíčně v některém z regionálních měst. ESET Ambulance bude poprvé ordinovat 18. dubna 2009 v Pardubicích. Pokud vlastníte nemocný stolní nebo přenosný počítač anebo si jeho nakažením nejste jisti, podívejte se na webové stránky www.antivirovaambulance.cz, kde najdete informace o příští zastávce antivirové ambulance. Vše je zdarma a navíc si každý odnese domů nový bezpečnostní software ESET Smart Security 4 na šedesát dní zdarma.

Zachytili jsme Antivirovou ambulanci v Praze



7 tipů pro bezpečný počítač

1) Používejte proaktivní antivirovou ochranu. Technologie ESET ThreatSense® dokáže rozpoznat čerstvou hrozbu již v momentě, kdy spatří světlo světa a zabránit tak budoucí epidemii. V boji s viry hrajete o čas. Získejte proto náskok.

2) Záplatujte operační systém! Každý den vznikají škodlivé kódy využívající bezpečnostní díry výrobců softwaru. Používejte proto nejaktuálnější a legální verzi operačního systému a všech svých programů.

3) Důvěřujte, ale prověřujte. Nevěřte e-mailům, které vypadají podezřele. Neberte přitom ohled na adresu odesílatele. Útočníci umí velmi lehce zamaskovat počítačovou hrozbu. Veškeré žádosti z vaší banky o zaslání čísla kreditní karty či PIN kódu ihned smažte. Jedná se o tzv. phishing. Neprozrazujte citlivé informace na komunitních webech jako je Facebook. Používejte různá hesla pro přihlášení do počítače a k online službám.

4) Buďte obezřetní. Pravidelně zálohujte svá data na různá datová média (pevný disk, CD, DVD…). Pokud se připojíte přes veřejně dostupnou Wi-Fi síť, tak v žádném případě nepracujte s internetovým bankovnictvím nebo citlivými údaji. Nepovolujte sdílení ve veřejných sítích.

5) Chraňte se. Používejte antivirový program v kombinaci s firewallem nebo jednoduše nainstalujte komplexní bezpečností řešení od jednoho výrobce.

6) Nestahujte nelegální obsah. Kradené filmy, hudba či programy jsou často umístěny na stránkách, které obsahují škodlivé kódy. Nevědomky tak do počítače kromě nelegálního obsahu stáhnete i nejrůznější havěť.

7) Pravidelně kontrolujte svůj počítač. Nemáte nebo nechcete používat antivirový program, ale myslíte si, že váš počítač mohl být napaden? Zkontrolujte ho bezplatným nástrojem ESET Online Skener. Nenahrazuje plnohodnotné klasické bezpečnostní řešení, ale spolehlivě odhalí hrozby skryté ve vašem počítači.