Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

V Praze soutěžili kočičí naháči

Autor: ČTK - 
22. března 2009
18:31

Souboj o kočičí krásku svedly v neděli v Praze bezsrsté kočky známé jako kanadský nebo donský sphynx. Majitelé je chovají pro jejich zvláštní vzhled i čistotnost.

Odborníci na nich oceňují hladkou kůži i dokonalé tělesné tvary. Na 58. mezinárodní výstavě koček v hotelu Pyramida se představilo 18 "nahých" krasavců, kteří se objevili mezi zhruba 200 vystavovanými zvířaty.



"Na výstavě jsou donské sphynxy, kteří jsou velmi vzácní. Běžnější je kanadský sphynx. Všechny jsou ve velmi dobré kvalitě," řekla ředitelka výstavy Marie Říhová. Vítězství v kategorii kocourů si odnesl sphynx Eden Feldy z Prahy.

Znalci oceňují na tomto druhu koček jejich vzhled i chování. Zpochybňují však mínění, podle něhož jsou tato zvířata vhodná pro alergiky. "Je to kočka velmi pěkné povahy a příjemná na dotyk. Nelze však o ní říci, že je vhodná pro alergiky. Ne všichni lidé jsou alergičtí jen na srst," zdůraznila Říhová. Dráždit člověka mohou také kočičí bílkoviny nebo sliny.

"Vypadá úplně jinak. Je to šereda, ale krásná," říká o svém mazlíčkovi Plombiru Moy Zuzana Buberová z Pardubic. Kotě si prý pořídila na výstavě právě proto, že nemá srst. "Máme psy i chlupatou kočku. Chtěla jsem zvíře, se kterým mohu jezdit na výstavy, ale které nebude mít chlupy. Je to čisté zvířátko," řekla ČTK.

Péče o bezsrstou kočku je podle majitelů podobná té o chlupatou kočku. Mimo čištění uší a stříhání drápků ovšem vyžaduje pravidelné mytí. "Ačkoli se nemusí česat, musí se pravidelně koupat nebo otírat ubrouskem. Musí se hodně dbát na její čistotu,," uvedla Buberová.

I když cena podobných koček je vyšší a dosahovat může i několika desítek tisíc korun, je to prý dobrá investice. "Cena je vyšší, ale nelitujeme toho. Soutěže se účastníme, abychom potkali další donské kočky," uvedla chovatelka.

Porota hodnotí na bezsrstých kočkách typ i tělesné tvary. "Mají přesný standard pro tvar hlavy, těla, končetin, uší, očí a profilu. Cení se ale především kompletní bezsrstost. Ostrůvky srsti jsou považovány za chybu. Povolená jsou jen malá místa kolem tlapek nebo nosu s kratičkou a řídkou srstí. Jinak kočka musí být kompletně holá," vysvětlila porotkyně.

Chovatelka Dagmar Vostrá si kočku Daisy Cattery Victory vybrala pro její původ i vzhled. "Já i dcera jsme alergické na kočičí srst. Jinou možnost jsme neměly. Je tak ošklivá, až je krásná. Je také velmi milá a přítulná," říká o své našedlé krasavici.

Pro zpěvačku Evu Pilarovou, která kočičí výstavy prý navštěvuje pravidelně, je nejmilejší její britský kocour. "Mám ráda britské kočky. Sedm let jsem žádné zvíře neměla. Pak jsme přišli na výstavu a 'briťák' zulíbal manžela do vousů," řekla ČTK. Její první kocour ale byl perský. "Kočky 'stahují' chorobu svého majitele. Byla jsem hodně nemocná. Zemřel na to, z čeho já jsem se dostala," popsala svůj příběh.

Na kočičí výstavy se prý zpěvačka chodí jen kochat. "Kdybych zvažovala, že našemu kocourovi přivedu dalšího kocoura nebo kočičku, tak by nás nepustil přes práh. Je to rozmazlený jedináček," vysvětlila.

Zájemci se mohli na dvoudenní výstavě kochat asi 400 vystavenými jedinci. Mimo českých "chlupáčů" i "naháčů" své ladné tělo předvedli také krasavci ze Slovenska, Polska, Dánska nebo Německa.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi