Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Budoucí zubaři se učí vrtáním figurín!

Autor: Petra Hátlová - 
16. března 2009
05:00

Máte strach ze zubaře? Děsí vás už jen zvuk vrtačky a představa, že byste se měli svěřit do rukou právě dostudovaného zubaře, je pro vás nemyslitelná? Bojíte se zbytečně.

Blesk zjistil, že než se ze studenta stomatologie stane skutečný zubař, rozvrtá spoustu umělých zubů figuríně! Než se pustí do opravdového pacienta, své umění si navíc ověří na nejednom kolegovi.

Dobrý zubní lékař musí znát lidské tělo a ještě k tomu být zručný. „Mezi první praktické úkony, které se studenti učí, je třeba držení vrtačky. Vrtání si cvičí na umělých zubech a pak na figuríně představující horní polovinu těla,“ vysvětluje profesor Jiří Mazánek z 1. lékařské fakulty UK v Praze, kam výuka mediků spadá.

Výhodou figuríny je, že přesně napodobuje pacienta. „Používá se vrtačka, odsávačka i další zubařské nástroje. Trénuje se na ní všechno, co zubař musí umět – plombování zubů, odstraňování zubního kamene, broušení zubů do korunky, zhotovování otisků, výroba můstků a samozřjmě i vytahování zubů,“ popsal profesor.

Teprve když studenti tohle všechno zvládnou, přichází na řadu výuka na živém pacientovi. „Nejdřív se studenti učí na sobě. Je to dobré i proto, že si sami uvědomí strach, s jakým pacienti přicházejí do ordinace. Většina studentů také v začátcích ošetřuje vlastní příbuzné,“ dodal profesor Mazánek.
Není bez zajímavosti, že asi 40 procent všech mediků má jednoho z rodičů stomatologa, a tak mají pro praxi i vhodné zázemí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi