Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V USA našli nejstarší zkamenělý mozek ryby

Žraloci patří mezi paryby
Žraloci patří mezi paryby  (Autor: Wikipedia.org)
Autor: red - 
3. března 2009
07:19

Asi 300 milionů let starý zkamenělý mozek nalezli vědci zkoumající druh ryby, která kdysi žila na území, které dnes tvoří státy Kansas a Oklahoma v centrální části USA.

"Zkamenělé mozky jsou vzácné a tohle je zdaleka nejstarší známý příklad," uvedl John Maisey, správce z oddělení paleontologie v Americkém muzeu přírodní historie v New Yorku. "Měkká tkáň zkameněla již dříve, ale většinou jde o svaly a orgány jako ledviny," sdělil v prohlášení Maisey.

Maisey a spoluautoři studie v internetové verzi odborného časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) uvádějí, že mozek objevili v Kansasu u zkameněliny druhu paryby, která je vymřelým příbuzným novodobých chimér.

Zkamenělinu z USA odeslali ke snímání do speciálního zařízení ve francouzském Grenoblu. Tamní odborníci v lebce prehistorického zvířete našli zkamenělou hrudku a při bližším ohledání se zjistilo, že jde o zkamenělý mozek pradávného živočicha.

"Teď, když víme, že mozky u tak starých zkamenělin mohou zůstat zachovány, můžeme začít pátrat po dalších. O mozcích raných obratlovců máme neúplné informace a vývoj mozku je jádrem dějin obratlovců," řekl Maisey.

Spoluautory studie jsou Alan Pradel z Národního muzea přírodní historie v Paříži a Paul Tafforeau z centra v Grenoblu.

krab ( 3. března 2009 11:42 )

nechci rýpat, ale na tom vašem obrázku je evidentně žralok a to není ryba, ale paryba...rozdíl je ve stavbě kostry - paryby ji mají chrupavčitou a ryby naopak pevnou. Otázka je, jestli tedy mají nejstarší mozek ryby nebo paryby?

Zobrazit celou diskusi