Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemi v pondělí těsně mine 30metrová planetka!

Srovnání planety Země (menší) s Jupiterem
Srovnání planety Země (menší) s Jupiterem  (Autor: en.wikipedia.org)
Autor: ČTK - 
2. března 2009
11:52

Zemi v pondělí zhruba ve 14:44 těsně mine blízkozemní planetka 2009 DD45 o velikosti necelých 30 metrů. Proletí ve vzdálenosti 63,5 tisíce kilometrů, což je jen asi dvojnásobek vzdálenosti, kde se nacházejí stacionární družice.

Řekla to Jana Tichá z jihočeské hvězdárny na Kleti, která se specializuje na pozorování planetek a komet.

V době, kdy bude planetka Zemi nejblíže, se bude podle Tiché nacházet nad Tichým oceánem západně od Tahiti. Z české kotliny ji bude možné pozorovat hvězdářskými teleskopy kolem půlnoci, ale to už se bude vzdalovat. "Chystáme se na ni," řekl Miloš Tichý z kleťské observatoře.

Těleso objevil automatický dalekohled na australské observatoři Siding Spring nedaleko městečka Coonabarabran letos 27. února, uvedl Antonín Vítek z Akademie věd. Výpočet brzy ukázal, že míří k Zemi. Do sféry gravitačního vlivu Země vstoupila tato miniplanetka o den později. Dnes v 02:12 středoevropského času překročila dráhu Měsíce a stále se přibližuje.

Poté, co proletí perigeem své hyperbolické dráhy, se začne opět od Země vzdalovat. V úterý ráno bude dále než Měsíc a 4. března opustí sféru gravitačního vlivu Země. Pak opět zmizí v hlubinách sluneční soustavy, uvedl Vítek.

kibic ( 2. března 2009 15:28 )

no tak nas to minulo, aspon ja sem porad jeste zivej

Zobrazit celou diskusi