Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dvě sklenice mléka denně a demence se vám vyhne!

Sójové mléko obsahuje mnoho cenných vitaminů a minerálů.
Sójové mléko obsahuje mnoho cenných vitaminů a minerálů.  (Autor: SHUTTERSTOCK.COM)
Autor: Famous - 
1. března 2009
20:06

S postupujícím věkem se riziko Alzheimerovy choroby výrazně zvyšuje. Lidé dříve narození se ale podle oxfordských vědců mohou chránit poměrně snadno, stačí si denně dopřát dvě sklenice mléka.

Tento objem totiž obsahuje dostatečné množství vitaminu B12, který chrání mozek před neurologickými poškozeními vedoucími k demenci.

Podle expertů z University of Oxford onemocní senioři s nízkou hladinou vitaminu B12 v krvi až dvakrát častěji než ti, kteří mají přísun tohoto vitaminu pravidelný a v dostatečném množství. A pravidelné dodávání vitaminu B12 by tak u starších lidí mohlo být vhodnou prevencí Alzheimerovy choroby.

"Naše studie dokazuje, že konzumace asi půllitru mléka denně, může se jednat o polotučné mléko či odstředěné, by mohlo dostat člověka s nízkou hladinou vitaminu B12 do bezpečné sféry. Ale dokonce i pitím dvou sklenic mléka denně lze zabránit nedostatku vitaminu," uvedl profesor David Smith z Oxfordu pro Daily Telegraph.

Na vitamin B12 je bohaté také například maso, ale podle expertů z Oxfordu se vitamin nevstřebává z této potraviny tak dobře jako z mléka. Z něj totiž do těla proniká až 55 procent z celkového obsahu.

"V mase může být B12 úzce napojen na bílkovinu a tato vazba musí být zničena kyselinou v žaludku, teprve potom dokáže tělo vitamin využít," vysvětluje Smith důvod, proč je mléko vhodnějším zdrojem vitaminu než maso. Starší lidé totiž mají v žaludku méně kyseliny potřebné k štěpení vazby z bílkoviny masa.

jistota ( 2. března 2009 14:10 )

Moje maminka, jedla velice střídmě.Celý život pila mléko. Ve stáří, pak pila, každý den odpoledne bílou kávu z mléka. Zemřela na vysoký stupeň této nemoci, kterou měla asi 8 let. Bylo o ní dobře pečováno, tak žila až do 88 let. Její tatínek zemřel rovněž na tuto nemoc. Myslím, že to je dědičné. ada

tibor ( 2. března 2009 10:36 )

treba podporiť predaj mlieka.Čítal som podobný článok, len to bolo o jablkách. A to, že vraj zistili americkí vedci. Neviem si predstaviť, že by niekto vypil a pije viac mlieka a pojedol viac jabĺk ako moja svokra. Od detstva. Mlieko na 90 % priamo od kravy, žiadne krabicové, sáčkové a jablká z vlastného sadu, veľa sort. Zistili u nej alzheimerovu chorobu pred 2 rokmi a postupuje to raketovým tempom.

Zobrazit celou diskusi