Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Medvědí tatík Umca měl cestování plné zuby

Autor: Miroslav Homola - 
18. února 2009
14:17

Napřed deset hodin cesty v těsné kleci a pak čekání na hasiče a konečně výběh! Plné zuby jízdy po silnici v přívěsu i krátké cesty vzduchem na laně jeřábu měl desetiletý medvěd Umca, který se konečně vrátil do Brna.

Umca se po půldruhém roce putování světem vrátil do domovské zahrady v Brně.

Jako ostřílený zcestovalý mazák na sobě dával znát pramálo vzrušení lední medvěd Uma, který byl odkojen lidmi v Alma Atě, kde se v roce 1998 narodil. Když konečně dosedl přepravní box na dno výběhu a otevřela se jeho mřížovaná dvířka, sotva okem letmo pozdravil desítky lidí, kteří jeho příjezd sledovali.

Uvelebil se v čerstvém sněhu, zřejmě se chladil, a také jej požíral a bylo mu zjevně dobře. Dokonce ho nevzrušovalo ani to, že jeho družka Cora, se kterou ho čekají opakované námluvy, bušila do dveří v uzavřeném výběhu.

“Teď se bude tak zhruba týden aklimatizovat, budou navzájem nasávat vlastní pachy a pak je pustíme k sobě. Doufáme, že se jim po Billovi a Tomovi opět podaří vyvést mládě,“ nastínil nejbližší dny cestovatele jenž se do Brna vrátil přes Prahu a Německo, provozní zoolog Jiří Vítek.


Jak Umcova cesta z Německa probíhala?

Cesta z Německa – 700 km cca 10 hodin

Příjezd do Brna: středa 02.30

Příjezd jeřábu s hasiči: 09.15

Klec jde do vzduchu: 09.50

Klec dosedá do výběhu: 10.05

Otvírání klece: 10.15

Konečně zase venku: 10.20

hruza ( 19. února 2009 00:05 )

Kde byl medvěd 6 hodin, když přijel ve 2:30 a hasiči až po 9. hod ???? Stále byl v té těsné kleci ???

Zobrazit celou diskusi