Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vědci: Květiny dělají lidi šťastnějšími!

Kytice
Kytice  (Autor: INT, ilustrační foto)
Autor: ČTK - 
11. února 2009
09:12

Valentýn je za rohem a zamilovaní na celém světě přemýšlejí, čím svou lásku obdarovat. Pokud opravdu chtějí toho, kdo je pro ně nejdůležitější, udělat šťastným, pak by neměli podle vědců zapomenout na květiny.

Průzkum, který uskutečnila Jeannette Havilandová-Jonesová z americké Rutgersovy univerzity, totiž ukázal, že přítomnost květin lidi činí opravdu šťastnými. Píšou o tom americká média.

Během deset měsíců trvající studie Havilandová-Jonesová se svým týmem zjistila, že přítomnost květin vyvolává štěstí, zvyšuje pocit životní spokojenosti a pozitivně ovlivňuje chování lidí.

"Zdravý rozum nám říká, že květiny nám dělají radost, a nyní věda ukazuje, že nejenže nás činí šťastnějšími, ale mají také silný pozitivní dopad na naši emoční pohodu," uvedla vědkyně.

Ze studie jejího týmu mimo jiné vyplývá, že květiny mají okamžitý pozitivní dopad na štěstí - účastníci výzkumu, kteří dostali květiny, se rozzářili "nadšeným" a "nefalšovaným" úsměvem a vyjadřovali vděčnost a radost. Tato reakce byla univerzální pro všechny věkové skupiny.

Květiny mají dlouhodobý pozitivní dopad na náladu. Účastníci studie hlásili, že se cítí méně v depresi, méně úzkostní a rozrušení poté, co dostali květiny a víc si užívali života a byli s ním spokojení. Přítomnost květin je navíc podnítila k intenzivnějšímu kontaktu s rodinou a přáteli.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi