Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hlavolamy, které se staly hitem

Rubikova kostka - V roce 1974 vynalezl maďarský architekt Ernö Rubik nejznámější hlavolam na světě – Rubikovu kostku. Kostka vypadá, jako kdyby byla složená z malých kostiček. Hranu nejběžnější verze Rubikovy kostky přitom tvoří tři kostičky. Ty mají navíc různé barvy a cílem hlavolamu je posouvat horizontálně a vertikálně řady kostiček tak, aby se každá stěna Rubikovy kostky skládala pouze z jedné barvy. Z hlavolamu se stal fenomén a za celou dobu jeho existence se ho prodalo více než 350 milionů kusů. Prodejní čísla navíc pořád rostou, protože Rubikova kostka je i dnes stále velmi populární. Dokonce se v jejím skládání pravidelně pořádají velké turnaje.
 (Autor: en.wikipedia.org)
Autor: jho - 
8. února 2009
06:46

Maďar Ernö Rubik představil před pár dny nový hlavolam Rubik 360. Od jeho předchozího vynálezu, světoznámé Rubikovy kostky, se liší nejen tvarem, ale i způsobem řešení.

Zatímco u staršího hlavolamu se musely zapojit mozkové závity, k vyřešení Rubika 360 stačí šikovné ruce. Nedělní Blesk vám přináší síň slávy nejznámějších hlavolamů a logických her, do které má možná »našlápnuto« i nový Rubik 360.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi