Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Levhartí holky poprvé ochutnaly sníh

Autor: Ivana Žáková - 
7. února 2009
05:00

Dvě levhartí mláďata, která patří vůbec k nejvzácnějším přírůstkům ostravské zoo, poprvé dováděla venku. Máma Minka jen zpovzdálí sledovala, jak se její holky seznamují se studeným sněhem.

Přestože se levhartí dvojčata narodila už 1. července, teprve nyní začala poznávat i venkovní výběh. "Jsou to velice plachá zvířata a chtěli jsme jim ponechat co nejdéle klid a hlavně je nestresovat. Jejich máma je navíc prvorodička a své holky pořád bedlivě střeží," prozradila Blesku Šárka Bartáková z ostravské zoo. Právě proto nemají doposud jména. Čekáme na křtiny. Ty proběhnou někdy na jaře, až si budeme jisti, že levharti slečny nebudou tolik plaché," vysvětlila Bartáková.

Dvojčata si zatím pobyt venku opravdu užívala. "Musíme jej ale omezit jen na hodinu dopoledne, protože levharti cejlonští patří k teplomilným zvířatům," dodala Šárka Bartáková. Narození mláďat předcházelo mnohaleté hledání vhodného páru. Až nakonec musel z Francie přijet samec Dandelion (9). O mláďata se úspěšně pokoušel s Minkou (3), která dorazila z Holandska. Vzácné šelmy se loni v Ostravě pářily po téměř osmnácti letech.

"Je to mimořádná událost, protože v chovu levhartů cejlonských jsou v rámci Evropského záchranného programu velké problémy," potvrdil Stanislav Derlich z ostravské zoo. Chovatelský boom podle něj nastal v 80. letech a od té doby páry zestárly. "Najít k sobě samce a samici, aby si oba vyhovovali a spojili se, je prostě v Evropě problém," vysvětlil Derlich.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi