Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Když se věštci netrefí... Aneb co se mělo stát?

 (Autor: Archív)
Autor: luc, INT - 
25. ledna 2009
05:00

V roce 2008 se mělo odehrát několik přírodních katastrof, atentát na amerického prezidenta i svatba hereckého páru snů Brada Pitta a Angeliny Jolie. Co všechno věštci vyvěštili?

Po zhodnocení 165 předpovědí světových věštců, na jejichž prognózy si posvítili němečtí vědci, je jedno jisté. Místo do budoucnosti hleděli jasnovidci do naprosté tmy! Z předpovědí nevyšla ani jedna!

Zmíněných 165 předpovědí na rok 2008 měli 'na svědomí ' známí světoví jasnovidci, populární astrologické weby a almanachy. S oblibou předpovídali například útok na amerického prezidenta George Bushe, který se ovšem nekonal, stejně jako hned několik přesně datovaných konců světa. Naopak světovou finanční krizi, s níž od uplynulého podzimu bojuje celý svět, nepředpověděl ani jeden z 'odborníků' na budoucnost, na které si posvítila německá společnost GWUP zabývající se zkoumáním astrologických proroctví.

Předvídané katastrofy
Jasnovidci a astrologové rádi předpovídají přírodní katastrofy, záplavy a zemětřesení. Nejinak tomu mělo být i v roce 2008. "Každý rok se monzunové větry postarají o povodně v Indii a Bangladéši, v Japonsku zase obvykle dochází k zemětřesením. Předpovědět takové události na příští rok je jako uhodnout, že se večer setmí," říká Kunkel.

I 'vize' typu: "Vím, kdo z kandidátů se nakonec stane americkým prezidentem", jsou ve skutečnosti banální. "Že se u tak málo možných kandidátů na amerického prezidenta některé prognózy vyplní, to je opravdu 'zázrak'," nešetří kritikou na schopnosti jasnovidců Kunkel.

O trochu těžší je však pohled do budoucnosti soukromých životů známých osobností. Tak například Brad Pitt a Angelina Jolie se měli podle předpovědí během loňského roku stát manželi, stejně tak se měli ženit i monacký kníže Albert a britský následník trůnu princ William. Skutečně se oženil naopak princ Joachim z Dánska - svatbu však dánský královský palác už dva měsíce před prognózou německé věštkyně Sabiny Krause veřejně ohlásil.

S burzou neuspěli
"Ačkoli krachy burz patří k obvyklým katastrofickým prognózám, které se opakují každý rok, a někteří burzovní astrologové už na začátku roku varovali před hrozící finanční krizí, konkrétně velkou finanční krizi z podzimu 2008 z jejich prognóz vyčíst nelze," říká matematik Michael Kunkel, který vyhodnocuje výklady 'mudrců' pro GWUP.

Tak jako tak měly věštby typu 'v tomto nebo dalším měsíci půjde burza nahoru nebo dolů' pravděpodobnost úspěchu kolem 50 procent. "Musím ale říct, že ani odhady mnoha burzovních komentátorů a odborníků nevypadaly o moc lépe," dodává Kunkel.

České zatmění
I čeští jasnovidci měli zřejmě při svých předpovědích pořádné zatmění. Co všechno 'viděli'? Tak například měla v roce 2008 vzrůst ekonomika, z čehož ale neměli mít obyčejní lidé žádný prospěch. Předpovídalo se také zdražování, což se ovšem děje téměř každý rok.

Podle 'geniálních' odhadů astrologů z konce roku 2007 nás neměly potkat žádné velké demonstrace a bouře, spíše nadávání u piva. To je ale asi nejznámější povahový rys českého národa.

Jistě mimořádně složité bylo také uhodnout, že loňský boj prezidentských kandidátů Jana Švejnara a Václava Klause nebude zcela lehký, ale nakonec zvítězí Klaus. Na výhře tohoto kandidáta se také snad všichni čeští jasnovidci 'překvapivě' shodli. Rok 2008 měl přinést také stabilitu a jasné postoje české společnosti. Těžko říct, co přesně si lze pod těmito prohlášeními představit.

cheeroke ( 26. ledna 2009 08:09 )

omlouvam se za pravopisnou chybu.

cheeroke ( 26. ledna 2009 08:08 )

Vase vesteni me zajima, muzete mi prosim dat vedet, jak se s vami skontaktovat?

deniss21 ( 25. ledna 2009 21:22 )

docela rád bych se k vám objednal dejte vědět

niko ( 25. ledna 2009 16:07 )

Bych mel strach slyset svojhi budoucnost.k věštci nikdy nepujdu

lasturka ( 25. ledna 2009 16:06 )

me by zajimalo,jak oni to delaji.jak to vidi.tohle se asi naucit jen tak neda.....

Zobrazit celou diskusi