Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čech a Skot dokončují vynález neviditelného pláště!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: red - 
17. ledna 2009
11:18

Není to žádná pohádka ani výplod fantazie šíleného vědce, ale možná realita blízké budoucnosti. Česko-skotský vědecký tým je na pokraji dokončení pláště, který zajistí svému objektu neviditelnost.

O tomto přelomovém vynálezu informoval prestižní vědecký časopis Science. Podle MF Dnes, která informaci přinesla, na výzkumu pracuje profesor Ulf Leonhardt z univerzity v St Andrews ve Skotsku a docent Tomáš Tyc z brněnské Masarykovy univerzity.

O principu, na kterém plášť bude pracovat, promluvil sám původce tohoto převratného objevu. "Ten plášť s velmi složitými optickými vlastnostmi vytvoří pro lidské oko iluzi, takže předmět, který bude uvnitř, neuvidíte," popsal mechanismus Tomáš Tyc. Jedinou slabinou projektu je fakt, že plášť bude umět zamaskovat jen předměty nehybné, statické.

Je jasné, že pokud se výpočty skutečně potvrdí, tak mezi prvními, kdo po objevu chňapne, bude dozajista armáda, které by se věcička hodila zejména při bojích s teroristi či při vedení válek.

Právě však vojenské využití vynálezu neviditelnosti, které je více než jisté, se dvojici vědců nezamlouvá. "Došlo to tak daleko, že profesor Leonhardt se dalším výzkumem neviditelnosti už nechce zabývat, obává se vojenského využití našeho výzkumu," říká Tyc. Pokud by nabídka na spolupráci od armády přišla, jak Tyc říká, on ani jeho skotský kolega Leonhardt by se v žádném případě k dohodě s vojáky neupsal.

Možnost zneviditelnit se zajímá lidstvo od nepaměti. Netřeba chodit daleko. Krom neviditelného pláště Harry Pottera vzpomeňte také na zneviditelňující čepičku z Fantomasova kufříku z populárního seriálu Arabela. Nechme se překvapit, aneb simsala bim...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi