Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Němka bydlí tři roky s lamou

Lama a její paní
Lama a její paní  (Autor: AFP)
Autor: INT, vk - 
17. ledna 2009
05:00

Žije s lamou a teď svému chlupatému mazlíčkovi ještě hledá nevěstu. Sněhobílou lamu jménem Socke (Ponožka) má Němka Nicole Doepper (38) doma již tři roky.

Ponožka se jako malá zranila a musela jí být amputována část nožičky, od té doby se o ní tato náhradní mamka stará.

Socke si na život v bytě rychle zvykla. Nejraději tráví čas v jídelně, kde má také pelíšek, nebo si zvesela vykračuje po bytě a obdivně se při tom prohlíží v zrcadle. Nedávno pořídila Nicole lamě zvířecího kamaráda – francouzského buldočka, který se jmenuje Big Mac. Parádivé Ponožce však stále něco chybělo. Záhadu "rozlouskl" až místní veterinář, který oznámil, že se lama shání po vhodném protějšku.

Žena chvíli váhala, zdali je připravená sdílet domácnost nejen s buldočkem a Ponožkou, ale také s další lamou a případně i jejich společnými potomky. Problém za ni vyřešil domácí, který si nepřeje, aby s Nicole žilo v bytě tolik zvířat. Adekvátní nevěsta pro Ponožku se tedy hledá dál a až se dotyčná objeví, Ponožka se s ní přestěhuje na nějakou vhodnou farmu.

Lama jako chovné zvíře

Rody lama a vikuňa zahrnují dva druhy alpaka a lama, které jsou domestikovány a dva divoké druhy vikuňa a guanako.

Lamy, známé též jako velbloudi Jižní Ameriky, jsou zvířata z čeledi velbloudovití, která se přizpůsobila těžkému životu v Andách. V posledních 40 letech se šíří do celého světa jako chovný dobytek či zvěř chovaná v zoologických zahradách.

Alpaky byly v 70. letech poprvé dovezeny do Severní Ameriky. V počátcích se objevovaly neúspěchy při chovu lam, ale v současnosti se tyto neúspěchy daří překonávat a lamy se chovají po celém světě. Zejména v USA, Kanadě, Austrálii, na Novém Zélandě a v zemích EU. Početné chovy alpak jsou také v Německu a to zejména jako zdroj chutného masa!

 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi