Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Cenu za nejlepší evropský blog získá Čech!

luboš motl
luboš motl  (Autor: wikipedia.org)
Autor: ČTK - 
14. ledna 2009
10:28

Podle předběžných výsledků získá český teoretický fyzik a publicista Luboš Motl za internetový deník The Reference Frame prestižní ocenění Weblog Awards za nejlepší blog kontinentální Evropy roku 2008.

Ceny Weblog Awards jsou největší světovou soutěží popularity blogů a za rok 2008 se udělovaly v celkem 48 kategoriích. Do celé soutěže přišlo v tomto ročníku téměř milion hlasů, skoro dvakrát více než loni. Motlův anglicky vedený blog získal mezi deseti finalisty své kategorie asi třetinu ze zaslaných hlasů, výrazně více než ostatní kandidáti.

Motlův blog nahlíží události a problémy "z pohledu konzervativního fyzika" a má vysokou technickou úroveň i originální a často provokativní obsah. Nejvíce místa v něm mají rozsáhlé úvahy o problémech moderní částicové fyziky a kosmologie, autor se však důkladně i s nadhledem věnuje celému spektru dalších témat - vztahu vědy a společnosti, politice, kritice nynějšího vládnoucího směru klimatologie a kampaně proti změnám klimatu, novinkám vědy a techniky a nevynechává ani zábavu a kuriozity.

Autor občas zabrousí i do ekonomie. Uprostřed podzimní eskalace globální finanční krize například přišel s vyargumentovaným návrhem svázat hodnotu peněz s hodnotou akciového trhu. Tím by se podle něj mělo do budoucna zamezit finančním krizím a nežádoucím výkyvům ekonomických cyklů, které primárně vznikají umělým zvyšováním množství peněz v ekonomice.

"Nemám rád ceny, je však docela příjemné necítit se stále jen pronásledován," uvedl po skončení hlasování Motl, který se netají tím, že jeho politické názory jsou blízké názorům Václava Klause.

Motl se jako fyzik specializuje na teorii superstrun a kvantovou gravitaci a v minulých letech působil na Harvardově univerzitě. Je autorem řady studií publikovaných ve světových odborných časopisech. Nyní žije v Plzni a věnuje se hlavně vedení svého blogu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi