Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bufety vymírají, zapomeňte!

1. srpna 2002
19:34

Tradiční česká rychlá občerstení vytlačuje konkurence ze západu.

Bufet, slovo již téměř vymizelé z reklamních poutačů na nádražích nebo před vchody do restaurací. Snad nejznámějšími pražskými bufety byly automat Koruna v dolní části Václavského náměstí nebo Lucerna ve stejnojmenné pasáži. Dnes bojuje v centru metropole o přežití jen pár tradičních českých bufetů s konkurencí rychlých, ale poměrně drahých občerstvení západního typu. Jen pár kroků od proslulé Koruny je útočiště jednoho z posledních typických bufetů. "Doba se změnila, ale potřeba lidí rychle se najíst zůstala," říká Petr Kozák z uzenářské firmy Kliment, která ještě jako jedna z mála bufet provozuje. "Všechny masné výrobky si vyrábíme sami, a to i polotovary, ze kterých se jídla prodávaná v bufetu zhotovují," vysvětlil Kozák. Navázat na historii Koruny chtěla i provozovna Havelská koruna.

Pražské bufety ale zažívají soumrak. Důvodů je několik. V prvé řadě je to odliv zákazníků do restaurací západního typu, jak se také jinak říká Mc'Donaldu nebo KFC. Ty se totiž často stávají i místem obchodních schůzek. Pozvat si však klienta na párek s hořčicí a křenem »na stojáka« do bufetu by asi moc úspěchu nepřineslo. Navíc bufety navštěvují nejvíce řemeslníci, ceny jsou proto drženy co možná nejníže. Na nájem v lukrativním místě si tak těžko provozovatel vydělá. "Do bufetu chodím, protože mě tam pustí i v umaštěných montérkách a za solidní peníz se tu dobře najím," říká Jiří Jeřábek, kotlář z Plzně.

Fast food tak české bufety vytlačují, minimálně v jednom případě to platí doslova. V prostorách bývalého bufetu U Vašaty v horní části Václavského náměstí se usídlila »křídla z Kentucky«. Nabízejí totéž co jejich předchůdci. Rychlé občerstvení pro co možná nejvíce lidí. Jejich obliba vzrůstá. Na rozdíl od bufetů, tyto provozovny přibývají téměř každý měsíc. Milovníkům české kuchyně nezbývá nic jiného, než se zasnít a zavzpomínat: Palác Koruna, palác Metro, Juliš, Valdek, U Vaňhy, Hrabovka, U Hájků, U Bumbrdlíčka, Černý kůň a nespočet dalších, zapomenutých... Restaurace na Šalamouně, rok 1974
Vídeňská roštěná 12,-
Segedínský guláš 5.60,-
Uzený bůček 4.70,- Vepřový řízek 9.90,-
Pivo 10° 1.40,-

Bufet KLIMENT, rok 2002
Segedínský guláš 38,-
Sekaná 13,-/10dkg
Kuřecí řízek 28,-
Bůček 21,-
Pivo 10° 12.90,-/láhev

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině