Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tučňáci už mají léto a jdou do světa

Autor: Andrej Ďuríček - 
4. ledna 2009
05:00

Zatímco my máme radost ze zimy, tučňáci v Antarktidě si užívají začátek léta. To znamená, že teploty se tam ve dne pohybují kolem nuly, místo obyčejných zimních -50 ºC.

Začal totiž půl roku trvající polární den a slunce je stále nad obzorem. Prosinec je pro většinu tučňáků žijících v Antarktidě přelomovým měsícem. Letošním mláďatům končí dětství a stávají se z nich 'dospěláci'. Dorostlo jim opeření a rodiče je opouštějí. Od nynějška se už musejí o sebe postarat sami.



Tučňáci, ale i další zvířata žijící v zemi věčného ledu, využívají krátké léto hlavně k hledání potravy v oceánských vodách. V dubnu odejdou na svá hnízdiště, vzdálená desítky kilometrů od pobřeží. Tam se jednotlivé páry začnou připravovat na příchod potomka. V červnu, v době hnízdění, budou v Antarktidě panovat tvrdé a kruté, až padesátistupňové mrazy. Umocní je vítr, ženoucí se po sněhových pláních rychlostí víc než 200 km/hod.

Celý kontinent se na dlouhé měsíce ponoří do polární tmy. Koncem antarktické zimy se z vajec vyklubou mláďata. Po krátkém jarním období zesílí natolik, že se v prosinci budou moci už jako skoro dospělí samostatně vydat do světa.

OPEŘENÍ JIŽANÉ
■ Tučňáci, ptáci se zakrnělými křídly, žijí pouze na jižní polokouli, ale ne jen v zamrzlé Antarktidě. Některé jejich druhy žijí v teplejších oblastech, tučňák galapážský dokonce poblíž rovníku.
■ Největší je tučňák císařský, který dorůstá do výšky 110 centimetrů a může vážit až 35 kg. Malý tučňák modrý je oproti němu trpaslíkem - měří pouhých 40 centimetrů a váží jediný kilogram.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi