Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Košer prodejní automaty nebudou pracovat o šábesu

rabín
rabín  (Autor: AFP)
Autor: Famous - 
22. prosince 2008
09:23

DISKUZE: Šábes, židovský den klidu a pokoje, bude nově platit také pro prodejní automaty na kávu, cukrovinky a všemožné jiné drobnosti.

Rozhodla o tom židovská obec v New Yorku. Košer automaty budou naprogramovány tak, aby každý týden v době šábesu "odpočívaly", tedy nevydávaly pochutiny.

Izraelští rabíni letos už jednou řešili, co je a co není košer. Museli rozhodnout, zda dovolí pravověrným židům požívat žirafí mléko a zahrnou jej tak do skupiny košer potravin. Nová směrnice přišla ještě před pořádáním poutního svátku Šavuot, který připadl na 6. a 7. června. Během něj se pojídají tradiční potraviny z mléka. Izraelští rabíni se spojili s Univerzitou Bar-Ilan, aby zjistili, zda může být i žirafí mléko košer a konzumováno během svátku sklizně.

Žirafy jsou přežvýkavci a mají rozdělená kopyta, což jsou atributy košer zvířat podle biblických zákonů. Ale od pokusů chovat je na maso bylo upuštěno již před dlouhou dobou kvůli židovským zákonům, protože řezníci nevěděli, kde na krku, mezi kterým obratlem, mají správně říznout. Ačkoli maso košer není, mléko žiraf se může konzumovat, protože žirafa je technicky také košer.

vechtr ( 22. prosince 2008 13:38 )

TULI má lásko, vzpomeneš si ještě jak jsme se před deseti tisíci léty milovali?

tuli ( 22. prosince 2008 10:51 )

než jsem našla Sámera, to to trvalo))

fiskuntal ( 22. prosince 2008 09:58 )

Přijmeme dojičku žiraf, zn. Jen zkušená,nástup ihned

Zobrazit celou diskusi