Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Alžběta II. nadělila zaměstnancům tácky

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
20. prosince 2008
12:36

Britská královna Alžběta II. dala letos svým podřízeným k Vánocům balení postříbřených tácků pod skleničky.

Podle listu The Daily Telegraph výběr neokázalého dárku odráží královninu snahu omezit výdaje Buckinghamského paláce v době hospodářské krize.

Královna předala na 1000 balíčků s tácky osobně zaměstnancům své domácnosti a kanceláře. The Daily Telegraph napsal, že tácky byly vyrobeny v Číně a mají cenu asi 20 liber (necelých 600 korun).

Královniny zaměstnanci si tradičně mohli sami vybírat vánoční dárky a jejich hodnotu určovala doba služby u dvora. V posledních letech ale královna dává všem zaměstnancům stejný dárek.

V roce 2006 tak dostali skleničky na šampaňské, láhev "bublinek" a stříbrný tác. Loni královna podřízené obdarovala postříbřeným rámečkem na fotografie.
Královna je podle listu známá svou šetrností, která se umocnila nynější ekonomickou krizí. V listopadu prý doporučila členům královské rodiny, aby dávali najevo solidaritu v době krize tím, že se vyhnou veřejným projevům luxusu a extravagancím. Sama se odklonila od zavedeného protokolu, když při říjnové návštěvě Slovenska a Slovinska nosila šaty, které na sobě měla na veřejnosti již před tím.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi