Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

V Laponsku otevřou o Vánocích hotel z ledu!

Hotel z ledu
Hotel z ledu  (Autor: en.wikipedia.org)
Autor: Famous - 
10. prosince 2008
16:34

Pokud zamíříte během svátků na sever Skandinávie, určitě nesmíte minout laponský Ice Hotel ve Finsku. Jedná se o ubytovací zařízení vyrobené z ledu, které je schopno pojmout až šedesát hostů.

Spí se, jak jinak, na ledovém lůžku a teploty vzduchu v pokojích nepřekročí nulu. A neklesnou pod mínus pět stupňů Celsia.

Do ložnic připomínajících iglú člověka odvedou z ledové recepce s výjevy laponské výtvarné kultury, které jsou vytesány přímo do ledových zdí. Spí se na ledových postelích, k dispozici jsou spacáky do mrazu a flaušové polštáře a deky. Ráno přivítají hosté s šálkem horkého brusinkového džusu. A pro příliš choulostivé návštěvníky jsou přichystány dva vyhřívané pokoje v podzemí.

Hotel z ledu Hotel z ledu | en.wikipedia.org

Hotel vyrobil z hromady ledu tým patnácti ledových sochařů, kteří prací na něm strávili tři týdny. Každý pokoj je vyzdoben ornamenty vyřezanými do ledu a osvětlen pestrobarevnými světýlky. Rovněž bar a restaurace jsou vytesány ze zmrzlé vody.

Hotýlek se nachází ve Sněžné vesnici poblíž finské Kittily. Hotel se musí každý rok na počátku zimy znova postavit, vytesat a otevřít. Na jaře ho totiž sluneční paprsky dlouhého dne roztopí. Letos vznikl hotýlek už poosmé.

„Zdá se, že když máme velmi studený podzim, jaro přijde velmi teplé a Sněhová vesnice roztaje dříve. Ale jako letos, podzim byl teplý, takže jaro by mohlo být chladnější. Takže doufejme, že budeme vítat hosty až do dubna příštího roku,“ citoval jednoho z tvůrců hotelu britský list Daily Telegraph.