Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obama a Bruni-Sarkozy hvězdami betlémů

Barack Obama a Carla Bruni-Sarkozy budou hvězdami katalánských betlémů
Barack Obama a Carla Bruni-Sarkozy budou hvězdami katalánských betlémů  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
9. prosince 2008
09:44

Barack Obama a Carla Bruni-Sarkozy jsou letos hvězdami katalánských jesliček, v nichž propůjčili své tváře tradiční postavičce - caganerovi.

Jde však o poctu, jíž by se zajisté oba nejraději vyhnuli, napsala agentura AFP.

Tato figurka z pálené hlíny, vyjadřující plodnost tradičně zemědělské krajiny, jejíž původ lze hledat v barokním okouzlení realitou v 18. století, původně představovala kakajícího rolníka. Tento úkon symbolizuje nezbytnost zúrodňovat půdu, aby příští rok dávala sklizeň.

V posledních 15 letech zažívá kakající mužíček nebývalou obrodu, neboť mu Ana Maria Pla propůjčuje podobu slavných osobností. Letos doufá, že se jí podaří znásobit odbyt díky figurkám nově zvoleného amerického prezidenta Baracka Obamy, první dámy Francie Carly Bruni-Sarkozy, ruského premiéra Vladimira Putina, šéfa italské vlády Silvia Berlusconiho nebo mladého útočníka FC Barcelony Bojana Krkiče.

"Není to žádná urážka, naopak je to pocta člověku, jeho práci a tomu, co reprezentuje," ujišťuje paní Pla, jež stojí v čele jedné z nejvýznamnějších dílen, kde se caganer vyrábí, Terra i Mar u Barcelony. Zde pracuje společně se svými dvěma syny a snachou.

"Letos bude nejprodávanějším caganerem Obama. Především proto, že většinu našich zákazníků, kteří si objednávají přes internet, tvoří Američané," předpovídá snacha paní Pla Barbara.

Sektor nezná krizi. Prodej je stabilní, možná i o něco vyšší než loni, ujišťují v dílně, kde pro letošní Vánoce vyrobili 30.000 caganerů. Figurku lze zakoupit za 14 eur (365 Kč).

Loni měl největší úspěch francouzský prezident Nicolas Sarkozy. "Letos je novinkou jeho žena, Carla Bruniová, na niž jsme dostali mnoho objednávek především z Francie," uvádí Barbara.

Ve Španělsku je letos hitem sedmatřicetiletá ministryně obrany Carme Chacón z Katalánska, která letos v květnu, měsíc po jmenování do funkce, porodila synka.